Verbouwen

Wat kost een aanbouw en wat zijn de mogelijkheden?

Wat kost een aanbouw en wat zijn de mogelijkheden?
Een uitbreiding van je woning, stiekem willen we het allemaal wel. Denk aan een losse keuken, een nieuwe garage of een serre. Een aangebouwd bijgebouw wordt ook een aanbouw genoemd. Wat wordt hier precies onder verstaan? Wat zijn de mogelijkheden? En het belangrijkste: op welke prijzen moet je rekenen? In het onderstaande artikel lees je er alles over.

Wat wordt er verstaan onder een aanbouw?

Bij een aanbouw wordt er een nieuwe constructie vastgemaakt aan een bestaande woning. Deze ruimte wordt gezien als een eigen ruimte en dus niet als onderdeel van de bestaande leefruimte. Wanneer je de bestaande leefruimte wil vergroten kies je voor een uitbouw, hiermee kan je bijvoorbeeld de woonkamer of keuken groter maken.

Het realiseren van een aanbouw brengt enkele voordelen met zich mee volgens Bouwbedrijf Gids. Zo maak je meer aparte leefruimtes waardoor het comfort in huis verhoogt. Bovendien stijgt de waarde van je woning ook aanzienlijk. Het is een investering, maar mocht je ooit overgaan naar een nieuw huis krijg je dat vaak weer gedeeltelijk terug.

Een aanbouw is dus een toevoeging op de bestaande woning. Hierin heb je verschillende mogelijkheden, zoals het aanbouwen van een serre of garage.

Wat kost een aanbouw en wat zijn de mogelijkheden?

Welke mogelijkheden heb je bij een aanbouw?

Er zijn dus verschillende mogelijkheden bij een aanbouw. Zo kan je bijvoorbeeld een serre, keuken of garage laten bouwen. Hieronder gaan we in op enkele veel voorkomende vormen van aanbouw.

Aanbouw van een serre

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor de aanbouw van een serre. Een serre is meestal van glas en geeft je de mogelijkheid om het hele jaar door te genieten van je tuin. Bij de aanbouw van een serre wordt vaak de bestaande gevel doorgebroken, maar dit is niet altijd nodig. De aanbouw van een serre kan al vanaf € 2.000,-.

Aanbouw van een keuken

Wil je graag een losse keuken? Kies dan voor de aanbouw van een keuken. Zo kan je een grote ruimte laten aanbouwen die alleen dient als keuken, of eetkamer en keuken combinatie. Het voordeel van een keuken laten aanbouwen is dat vrijwel alles mogelijk is: zo wordt die droomkeuken wellicht een werkelijkheid. De aanbouw van een keuken kost minimaal € 10.000,-.

Meer verdiepingen in de woning

Bij een aanbouw kan je ook denken aan het maken van meer verdiepingen in een woning. Dit is niet alleen voor verdiepingen boven het huis, maar is vaak ook mogelijk onder het huis. Zo krijg je meer ruimte in de woning. Hou er wel rekening mee dat een nieuwe verdieping een flinke ingreep is, het is dus belangrijk dat je je wensen goed overlegt met een bouwbedrijf.

Wat kost een aanbouw en wat zijn de mogelijkheden?

Hoeveel kost een aanbouw?

De kosten voor een aanbouw zijn geheel afhankelijk van de grootte van het project. Een project van vier vierkante meter kost al gauw € 10.000,-. Hoe groter de klus, hoe lager de prijs per vierkante meter.

Zo is een aanbouw van twaalf vierkante meter € 18.900,-. Dit gaat echt alleen om de realisatie van de aanbouw zelf. Wil je het helemaal afmaken? Dan moet je ook nog rekening houden met bijvoorbeeld de kosten voor stucwerk, elektra, vloerwerken en de installatie van een cv.

In de onderstaande tabel vind je de prijzen nogmaals in een handig overzicht.

Kosten aanbouw per m²

Oppervlakte aanbouwPrijzen aanbouw
4 m² (2×2 meter)€ 10.000,-
6 m² (3×2 meter)€ 12.500,-
8 m² (4×2 meter)€ 16.500,-
10 m² (5×2 meter)€ 17.000.-
12 m² (6×2 meter)€ 18.900,-

Is een vergunning nodig?

Wanneer je een woning laat uitbreiden heb je een vergunningplicht. Dit betekent dat je de aanbouw moet laten goedkeuren door je gemeente. In enkele gevallen is het mogelijk om de vergunningplicht te vervangen door een meldingsplicht. Hierover lees je meer op de website Omgevingsloketvlaanderen.be.

Ook interessant