Wat zijn metselwerken?

Bron: Bouw & Wonen
Wat zijn metselwerken?
Eigenlijk zegt de naam het al: metselwerken bestaat uit alles wat te maken heeft met wat een metser doet. Maar wat wordt er precies verstaan onder metselwerken en wanneer schakel je een metser in? Dat en meer lees je in dit artikel.

Wat wordt er verstaan onder metselwerken?

Metselwerken bestaat uit alles wat te maken heeft met metselen. Het metselen van muren is hier de grootste en meest voorkomende taak.

Metselwerk wordt ingezet bij allerlei soorten gebouwen en wordt zowel ingezet bij nieuwbouw als renovatie. Bij nieuwbouw gaat het vaak om het metselen van een gevel, hierbij kun je ook denken aan siermetselwerken. Dit zorgt voor een luxe uitstraling.

Bij een renovatie kunnen zowel binnen- als buitenmuren worden gemetst. Binnenmuren worden voornamelijk in slaapkamers of zolders gemetst, maar mocht je dit in een andere ruimte willen is dat uiteraard ook mogelijk.

Bij metselwerken moet je ook denken aan het herstellen van beschadigingen op muren en in de gevels. Een metselaar zorgt ervoor dat de gevel, en eventuele binnenmuren, er weer goed uitzien.

Wat zijn metselwerken?

Wat zijn de prijzen van metselwerken?

De prijs voor het metselen verschilt per klus. Gemiddeld betaal je €100,- per m² voor metselwerken. Een metselaar kost gemiddeld €30,- per uur.

Voor specifieke klussen kan dit ook verschillen. Een halfsteensmuur metselen kost bijvoorbeeld zo’n €115,- per m², terwijl het metselen van een steenmuur kan oplopen tot €230,- per vierkante meter. Afhankelijk van hoe ingewikkeld de klus en welke materialen nodig zijn zul je zien dat de prijzen verschillen. Moet er alleen een platte voeg worden aangebracht? Dan moet je rekenen op €36,- per m².

Wanneer je toch bezig bent met de gevel, zou je ook isolatie kunnen overwegen. Het isoleren van de gevel wordt niet zozeer gedaan door een metser, maar het is vaak in combinatie wel mogelijk, zo profiteer je soms ook van een kwantumkorting. Het isoleren van de gevel kost tussen de €15,- en €60,- per m².

In de onderstaande tabel kun je de prijzen in een handig overzicht teruglezen.

Kosten metselwerken


WerkzaamhedenGemiddelde kosten
Halfsteensmuur metselen€115,- per m²
Metselen van een steenmuur€230,- per m²
Platte voeg aanbrengen€36,- per m²

Wat zijn metselwerken?

Wanneer schakel je een metser in?

Je schakelt een metser in wanneer je iets moet laten metselen. Dit kan bestaan uit:

 • Metselen tijdens een renovatie: tijdens een renovatie van de buitenkant van de woning kom je al gauw kijken bij metselen. Bijvoorbeeld om een gevel te herstellen, inclusief de voegen. Laat je iets aanbouwen? Ook dan schakel je een metser in.
 • Binnen muren metsen: ook voor de binnenkant van het huis kun je een metser inschakelen. Bijvoorbeeld als je een extra kamer wil realiseren of een bestaande kamer wil opsplitsen.
 • Gevels metsen: bij een zwaar verouderde gevel schakel je ook een metser in. De metselaar zorgt ervoor dat de bestaande gevel er weer netjes uitziet. Is de gevel enorm beschadigd? Dan zal er een geheel nieuwe gevel moeten worden gemetst. Als de gevel niet geheel beschadigd is zou je ook alleen gevel onderhoud kunnen plegen.
 • Siermetselwerken: siermetselwerken zijn niet alleen praktisch, maar bieden ook een mooie uitstraling. Siermetselwerken zijn bijvoorbeeld stenen die in een bepaald patroon worden gelegd en de kozijnen accentueren.
 • Voegwerken: ook voegwerk behoort tot het takenpakket van een metser. Een metselaar kan een voeg aanbrengen, herstellen of vervangen. Er zijn veel soorten voegen, de bekendste is de platte voeg.

Een metselaar begint eerst met de voorbereiding. Hierbij wordt bekeken wat er precies moet worden gedaan, hoe groot het oppervlak is en welk materiaal hierbij nodig is. Zodra dit is voorbereid worden de metselprofielen bevestigd. Dit zijn twee latten die zorgt dat alles netjes op zijn plek komt. Vervolgens moet het materiaal worden voorbereid. Als dit klaar is wordt er gemetst, dit kan bestaan uit het maken van een nieuwe gevel of het restaureren van een oude gevel. Als laatste worden de voegen aangepakt.

Als je zelf handig bent zou je ook al het een en ander kunnen voorbereiden. Mocht je toch zelf willen metselen kun je het beste beginnen bij kleine metselwerken, zoals een tussenmuur.

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo