Bouwmaterialen

ClickBrick Pure: handvormvariant voor circulair droogstapelsysteem

ClickBrick Pure: handvormvariant voor circulair droogstapelsysteem
ClickBrick Pure - bevestigen van RVS-verbindingsclips in groef
Met de introductie van ClickBrick tilde Wienerberger zijn keramische gevelstenen naar een hoger circulair niveau. Vandaag wordt daar een esthetische dimensie aan toegevoegd: Clickbrick Pure biedt een handvormvariant op de bestaande strengperssteen ClickBrick Cube. De nieuwe versie heeft de typische grillige, karaktervolle textuur van een handvormgevelsteen.

Wienerberger ClickBrick Pure -  circulair droogstapelsysteem
ClickBrick Pure - spouwankers zorgen voor verankering van gevel aan binnenspouwblad

De lancering van ClickBrick Pure is een logische stap in het uitbouwen van het circulair droogstapelsysteem. Bovendien was de markt zelf ook vragende partij voor een handvormvariant om het meer traditionele gevelbeeld van klassiek metselwerk te benaderen. Dat maakt het systeem toegankelijker voor een ruimer toepassingsgebied.

Wienerberger ClickBrick Pure -  circulair droogstapelsysteem
ClickBrick Pure - een droogstapelsysteem

Los van het esthetische verschil ten opzichte van ClickBrick Cube is er geen verschil met de nieuwkomer. “Ook de handvormgevelstenen in het droogstapelsysteem zijn vlak geslepen en voorzien van groeven. Met behulp van RVS-clips worden de gevelstenen via de groeven aan elkaar gekoppeld.”

Begeleiding van voorbereiding tot werf

Het ontwerpen met ClickBrick Pure is sterk vergelijkbaar met het traditionele ontwerpproces. De handvormvariant van het droogstapelsysteem is 210 mm lang en na kalibratie 62,5 mm hoog, geschikt voor een vrij metselverband en beschikbaar in zeven kleuren. Dankzij de schijnvoegen ontstaat een vertrouwd, traditioneel bakstenen gevelbeeld.

Voor de aannemer maakt ClickBrick een wereld van verschil. Het is de eerste keer misschien wel wat wennen om zonder mortelspecie of lijm te werken, maar het systeem biedt een rendementsvoordeel ten opzichte van traditioneel metselen. Verder laat het toe te werken bij koud of heet weer, terwijl dat met lijm of mortel niet mogelijk is, is er geen werfafval en moeten er geen materialen meer gekuist worden.

Bovendien begeleidt Wienerberger de aannemer van bij de projectvoorbereiding. We becijferen welke stenen in welke aantallen nodig zijn, zo vermijden we grote overschotten. Verder maken we plaatsingsplannen en geven dilatatie-advies. Vervolgens worden de palletten in onze fabrieken voorbereid. De aannemer moet op de werf enkel nog de gevelstenen van de pallet nemen en volgens het plan stapelen. Mengen is niet meer nodig. Indien gewenst, begeleidt Wienerberger de aannemer ook bij de opstart van een nieuwe werf.

Wienerberger ClickBrick Pure -  circulair droogstapelsysteem
Arch Hilde Carens, Projectleider duurzame bouwmaterialen

Positieve ervaring

Colruyt Group bijt de spits af in het toepassen van ClickBrick Pure in België. Architect Hilde Carens, Projectleider Duurzame Bouwmaterialen Colruyt Group Technics, verwerkte de Menton-variant in een nieuwe supermarkt in Zoersel. “ClickBrick Pure sluit mooi aan bij het klassieke metselwerk dat we in ons straatbeeld kennen. Bovendien kan het in wildverband geplaatst worden, wat het ontwerpen van de gevels vereenvoudigt.” De eerste bevindingen van Colruyt Group zijn alvast positief: “Het droge systeem laat toe weersonafhankelijk te werken zonder het aanmaken van mortel of het wachten tot de mortel voldoende uitgehard is..”

Bouwonderneming Jehoul kreeg het vertrouwen van Colruyt Group om de nieuwe supermarkt in Zoersel te bouwen. Projectleider Andy Deckers mocht zo als eerste in ons land met ClickBrick Pure aan de slag. Hij zette verschillende ploegen in om de klus in 3 weken te klaren, in augustus tijdens de warmste periode van het jaar notabene. “Wienerberger heeft ons goed begeleid, van voorbereiding tot en met de werfopstart. Vervolgens hebben we onze tijd genomen om het droogstapelsysteem verzorgd uit te voeren. Achteraf gezien zijn we zeer tevreden over het resultaat en het systeem. Het grootste pluspunt is dat je in de meest ideale omstandigheden kunt werken: weersonafhankelijk en zonder werfafval.”

Dit jaar starten nog twee andere pilootprojecten met ClickBrick Pure: een eengezinswoning met geïntegreerde zorgwoning in Gent en een nieuw universiteitsgebouw voor de KU Leuven.

Wienerberger ClickBrick Pure -  circulair droogstapelsysteem
ClickBrick Pure project Colruyt Zoersel