Circulair bouwen, zonder de context en de betaalbaarheid uit het oog te verliezen

  BE   1 april 2022 Bron: Wienerberger
Circulair bouwen, zonder de context en de betaalbaarheid uit het oog te verliezen
In een exclusief interview gaat arch. Lode Goethals van BAST architects en engineers in dialoog met Wienerberger over de visie van het bureau op circulair bouwen. In een zoekende bouwwereld, is het volgens BAST van absoluut belang de klant correct te informeren om de mental shift naar circulair bouwen te kunnen realiseren. Een bouwsysteem moet ook niet generiek overal toegepast worden, maar hangt af van de context. Verder houdt BAST ook rekening met de sociale component, namelijk de betaalbaarheid.

Plaatsgebonden systeemkeuze

Een bouwsysteem moet in de ogen van de architect niet generiek overal toegepast worden. Alles is afhankelijk van de context. “Het lijkt me logisch dat je een robuust gebouw in de buurt van grote verkeersassen bewaart en hergebruikt. Oude fabrieksgebouwen met hun degelijke structuren, hoge plafonds, karaktervolle gevels, … zijn vaak vrij in te vullen. Je kunt het niet beter hebben. Daar kan geen enkele nieuwbouw op ecologisch vlak mee wedijveren. Dit is heel anders in een afgelegen gebied, waar je eigenlijk beter niet woont. Daar zijn andere circulaire oplossingen meer aangewezen. Dan nog blijft de vaststelling dat eender welke stadsrijwoning duurzamer zal zijn dan een vrijstaande villawoning, zelfs al is ze ecologisch opgebouwd.”

Ook de sociale component neemt BAST mee in de afweging. “Welke oplossing of materiaal je ook kiest, het moet bovenal betaalbaar blijven”, benadrukt Lode Goethals. “Bio-ecologische materialen werden op kleinere schaal geproduceerd, er komt meer ambachtswerk bij kijken. Dat maakte ze bijgevolg vaak duurder. Als we de sociale component uit onze visie naleven, kiezen we bewust voor een andere strategie. Maar dat kan ook contextgebonden zijn. Een waardevolle straatgevel zullen we niet altijd wegstoppen achter een laag isolatie, maar in ere bewaren om de authenticiteit te behouden. Dat heeft ook een waarde.”

Slagkracht als troef

“Wienerberger heeft als groot bedrijf twee grote troeven: jullie hebben de kans te investeren in onderzoek én jullie kunnen een groot publiek bereiken,” aldus Lode Goethals. “Jullie hebben een naam die klinkt en die lokaal aanwezig is. Dat geeft de kracht om mensen in beweging te brengen. Maar ik ben me er wel van bewust dat het lastig is om in één keer de switch te maken. Het is het verhaal van de kip of het ei. Als architect werken we vraaggestuurd, jullie als Wienerberger moeten klaar staan om de mensen die oplossingen te bieden wanneer ze overtuigd zijn van circulair bouwen.”

“Voor Wienerberger lijkt het me vooral belangrijk om jullie zo transparant mogelijk op te stellen over jullie producten en processen. Die ethische component geeft misschien geen return op de korte termijn, maar op lange termijn bouwen jullie wel geloofwaardigheid en een vertrouwen op. Ik vind het ook sterk dat jullie bewust breder kijken dan het eigen product. Dat helpt jullie sneller nieuwe tendensen op te pikken. Research blijft daarin belangrijk, zeker over de eigen productgrenzen heen, bijvoorbeeld in direct contact met ontwerpers en opdrachtgevers. Hierdoor slagen leveranciers er in langere garanties te geven en op een andere manier structureel samen te werken. Wanneer je wil innoveren, dan zijn een vertrouwensrelatie en directe contacten met de fabrikanten van essentieel belang.”

Circulair bouwen, zonder de context en de betaalbaarheid uit het oog te verliezen
arch. Lode Goethals in gesprek met CMO Katrien Nottebaert en product manager Hans Cools


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo