Vloerbekleding

Vloerwerken: de mogelijkheden en kosten

Vloerwerken: de mogelijkheden en kosten
Je ziet de term misschien wel eens voorbij komen: vloerwerken. Maar wat is dat precies? Vloerwerken bestaat eigenlijk uit al het werk dat wordt uitgevoerd op de vloer. Daarbij heb je veel keuzes te maken. Welk materiaal kies je voor een vloer en welk isolatiemateriaal laat je plaatsen? We helpen je daar graag bij: in het onderstaande artikel lees je alles over vloerwerken en de prijzen hiervan.

Wat wordt er verstaan onder vloerwerken?

Bij vloerwerken wordt er gesproken over drie algemene werkzaamheden: chapewerken, het leggen van vloeren en het isoleren van de vloer.

Chapewerken

Chapewerken, of in het kort chape, is de dek- of ondervloer. Dit is een vlakke vloerplaat, vaak op basis van cement, die dient als de vloerbedekking onder de daadwerkelijke gekozen vloer.

Chape wordt geplaatst bovenop een harde ondergrond, bijvoorbeeld beton. Chape moet altijd een bepaalde dikte hebben en is altijd vlak. De chapelaag is ook perfect om zaken zoals leidingen en verwarming weg te werken.

Vloerisolatie

Ook vloerisolatie is onderdeel van vloerwerken. Het plaatsen van vloerisolatie gebeurt vaak samen met chapewerken en het leggen van een vloerbedekking. Het is namelijk van belang dat de isolatie goed wordt verwerkt, hierbij is het ook nodig om de bestaande vloer geheel of gedeeltelijk te verwijderen.

Het isoleren van een vloer biedt enkele voordelen, denk aan het verminderen van je gasverbruik of het verhogen van de waarde van je woning.

Vloer leggen

Uiteraard is het leggen van de vloer ook een onderdeel van vloerwerken. Hierbij moet je denken aan alle soorten vloeren: van tegels, tapijt, laminaat of meer. Het leggen van een vloer is voor veel mensen een lastig klusje die ze liever uitbesteden.

Een vloerder is hier dan erg geschikt voor: die is namelijk gespecialiseerd in dit soort werk. Wanneer je een vloerder inschakelt kun je ook bijzondere patronen laten leggen die voor de meeste mensen te lastig zijn om zelf uit te voeren.

Vloerwerken: de mogelijkheden en kosten

Soorten vloeren: de mogelijkheden

Laminaat leggen

Laminaat is misschien de populairste keuze. Het leggen van laminaat kost namelijk bijna geen tijd en het is een betaalbare optie. Bovendien blijft laminaat zijn kleur behouden en kan het tegen vocht. Laminaat is echter wel een vloersoort die snel kan beschadigen.

Parket leggen

Een parketvloer heeft enkele voordelen, zo voelt de vloer warmer aan en zorgt het voor een mooie natuurlijke uitstraling. Parket vereist wel veel onderhoud, zo moet er regelmatig een afwerkingslaag worden aangebracht.

Tegelwerk

Tegels kun je krijgen in veel soorten en maten, hierdoor zie je dit steeds vaker terug. Zo kan je kiezen voor keramische tegels, maar ook voor bijvoorbeeld natuursteen. Tegels zijn makkelijk schoon te maken en vereisen weinig onderhoud. Je ziet tegenwoordig ook steeds vaker een combinatie van wand- en vloertegels. Lees hier alles over badkamer tegels.

Gietvloeren

Een gietvloer is een naadloze vloer die makkelijk te onderhouden is. Gietvloeren zorgen voor een iets modernere uitstraling. Ook bij gietvloeren heb je veel keus: denk aan steentapijt of een cementgebonden vloer.

Pvc-vloeren

Pvc-vloeren zijn bedoeld voor mensen die wel graag de uitstraling van hout willen, maar niet het onderhoud wat er bij nodig is. Pvc is een soort kunststof, maar dit is vaak niet te zien. Het lijkt net op echt hout. Deze vloeren zijn onderhoudsarm en gaan erg lang mee.

Vloerwerken: de mogelijkheden en kosten

Wat kosten de verschillende vloerwerken?

De kosten van vloerwerken worden altijd uitgedrukt in vierkante meters.

Chapewerken laten uitvoeren kost vaak €12,- tot €15,- per m². Voor vloerisolatie moet je denken aan €20,- tot €150,-, dit is afhankelijk van de gekozen isolatiemethode en het materiaal.

Wat kost het laten leggen van een vloer?

Het laten leggen van een vloer kost tussen de €15,- en €100,- per m². Laminaat is de betaalbaarste optie: €15,- tot €30,- per vierkante meter. Het plaatsen van een gietvloer is iets prijziger, dit kost €55,- tot €100,-.

Prijzen van vloerwerken

WerkzaamhedenGemiddelde kosten per m²
Chapewerken€12,- tot €15,-
Vloerisolatie€20,- tot €150,-
Normale tegels leggen€30,- tot €40,-
Complexe tegels, bijvoorbeeld mozaïek, leggen€45,- tot €50,-
Parket leggen€20,- tot €50,-
Gietvloer plaatsen€55,- tot €100,-
Laminaat leggen€15,- tot €30,-

Ook interessant