Woonleningen

Al 22% meer hypotheekaanvragen tot 15 jaar rentevast in Nederland in 2024

Al 22% meer hypotheekaanvragen tot 15 jaar rentevast in Nederland in 2024
Nederlandse huizenkopers kiezen steeds vaker voor hypotheken met een korte of middellange rentevaste periode. In de eerste vijf maanden van 2024 steeg het aantal hypotheekaanvragen met een rentevaste periode tot vijftien jaar met 22 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd daalde het aantal aanvragen voor hypotheken met een rentevaste periode van 15 tot 30 jaar met 8 procent. Deze trend zet zich voort, mede door de recente renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB), waardoor de hypotheekrente licht blijft dalen.

De afgelopen jaren steeg de gemiddelde hypotheekrente voortdurend, maar deze trend lijkt nu te keren. Sinds het najaar van 2023 daalt de hypotheekrente langzaam, en de ECB verlaagde onlangs de rentetarieven met 0,25 procentpunt. Dit komt doordat de inflatie in de eurozone naar het streefniveau van 2 procent beweegt, ondanks de krappe arbeidsmarkt die voor loonstijgingen zorgt. De Hypotheker verwacht daarom dat de hypotheekrente de komende periode gelijk zal blijven of licht zal dalen.

Kortere rentevaste periodes winnen aan populariteit

De voorkeur voor kortere rentevaste periodes neemt duidelijk toe. In 2022 koos slechts 16 procent van de huizenkopers voor een rentevaste periode tot 15 jaar, terwijl dit percentage in 2023 steeg naar 59 procent en in 2024 verder naar 62 procent. Hierdoor steeg het aantal hypotheekaanvragen voor deze periodes met 22 procent vergeleken met 2023 en met 117 procent vergeleken met 2022. Daarentegen daalden de aanvragen voor hypotheken met een rentevaste periode van 15 tot 30 jaar met 8 procent vergeleken met 2023 en zelfs met 295 procent vergeleken met 2022.

Huizenkopers verwachten lagere hypotheekrente

Huizenkopers verwachten dat de hypotheekrente na afloop van de rentevaste periode lager zal zijn. Begin mei 2024 stond de gemiddelde hypotheekrente voor een 10-jaars hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie op 3,95 procent, maar daalde eind mei licht naar 3,90 procent. "Omdat de hypotheekrentes in 2022 flink zijn gestegen, zijn de huidige tarieven aanzienlijk hoger dan in de vijf jaren daarvoor," zegt Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker. "Steeds meer huizenkopers kiezen voor kortere rentevaste periodes, in de verwachting dat de rente in de toekomst lager zal liggen. De recente renteverlaging door de ECB ondersteunt deze verwachting, wat waarschijnlijk zal leiden tot een verdere daling of stabilisatie van de hypotheekrente."