Architectuur

8 OFFICE ontwerpt kantoor- & bedrijfsgebouw te Haasrode

In het landelijke Haasrode nabij Oud-Heverlee realiseerde 8 Office Architects een opmerkelijk kantoor- en bedrijfsgebouw dat zowel in plan als snede probeert in te spelen op het omringende landschap.
Het nieuwe kantoor- en bedrijfsgebouw vormt de eerste realisatie binnen de uitbouw van een nieuwe industriezone. Op een nieuw aangelegde weg die het hellende landschap aansnijdt na, vormt het nieuwe gebouw dan ook de voorpost de toekomstige ontwikkelingen. Kenmerkend voor de site is dat ze wordt omzoomd met vergezichten. En net op het hoogstgelegen punt van dit terrein, in een bocht van de weg en tegen een langgerekte helling aan, kreeg het nieuwe kantoor- en bedrijfsgebouw zijn plaats.

Ontwerpstrategie

Het ontwerp gaat uit van de kwaliteiten die het omringende landschap te bieden heeft en tracht deze te bewaren doorheen de toekomstige transformatie van de omgeving. Dit vertaalt zich door middel van een strategie in plan en snede:

Plan

Het ontwerp vertrekt van een U-vormige kantoorzone die samen met een T-vormige bedrijfshal een buitenpatio omsluit. Deze patio vormt een klein stuk landschap dat wordt veiliggesteld en in het hart van het gebouw gelegd wordt. Tegelijk zijn alle gebouwonderdelen vertegenwoordigd aan de patio, waardoor ze zichtbaar worden voor elkaar. De in elkaar passende U- en T-zone zorgen voor een maximaal contact tussen de verschillende bedrijfssferen.

Lees verder op Architectura.be