Verbouwen

7 Tips voor nieuwe elektra in je woning

7 Tips voor nieuwe elektra in je woning
Bij het verbouwen van een bestaande of nieuwbouwwoning heb je meestal ook te maken met het vervangen of opnieuw aanleggen van de elektra. Dit is geen kleine klus en de keuzes die je nu maakt blijven op de lange termijn zichtbaar. Het is daarom goed om voorbereid aan de slag te gaan. In dit artikel lees je zeven handige tips zodat je weet waar je om moet denken!

Tip 1: Maak een elektriciteitsplan

Een ingrijpende verbouwing of een verhuizing stellen je in staat om de elektriciteit te vernieuwen. Je hebt als het ware vrij spel om te bepalen hoe je de elektriciteit wilt organiseren. Door middel van een plan maak je doordachte en consistente keuzes. Neem genoeg tijd en denk eens na over hoeveel lichtpunten en stopcontacten je in elke ruimte nodig zult hebben. Zorg daarnaast ook voor voldoende schakelaars zodat je optimaal voorbereid bent.

Het opstellen van een elektriciteitsplan begint met het maken van een plattegrond van de woning. Het liefst inclusief indeling van meubilair. Hierdoor kan je beter inschatten waar het best stopcontacten geplaatst kunnen worden. Baseer echter niet alles op de huidige (geplande) indeling. Door ook punten toe te voegen die je nu nog niet meteen nodig lijkt te hebben, blijf je flexibel en kan je er in de toekomst makkelijker voor kiezen de indeling te veranderen.

7 Tips voor nieuwe elektra in je woning

Tip 2: Plaats voldoende stopcontacten en schakelaars

In sommige kamers of ruimtes in een woning zul je meer stopcontacten nodig hebben dan in andere. Bij het bepalen van het aantal stopcontacten houd je best rekening met de volgende punten:
  • De keuken: in de keuken bevinden zich meerdere apparaten die stroom nodig hebben. Een aantal hiervan zal vast aangesloten blijven, zoals een vaatwasser, koelkast of inductieplaat, en een aantal heeft niet altijd stroom nodig. Op het werkblad staan al snel meer apparaten dan je verwacht. Zorg er daarom voor dat ook boven het keukenblad voldoende stopcontacten zijn voor bijvoorbeeld de koffiemachine, waterkoker, blender, keukenmachine, etc.
  • De woonkamer: in de woonkamer is het raadzaam om stopcontacten te plaatsen rondom de eettafel en de zithoek. Zo kan je op tafel makkelijk een laptop, elektrische grillplaat of fonduestel aansluiten. In de zithoek heb je in ieder geval een plekje nodig voor de televisie. Ook een ringleiding is nuttig in de woonkamer. Zo kan je met een aparte schakelaar in één knip alle schemerlampen laten branden of uitdoen.
  • De slaapkamer(s): in de slaapkamer is het fijn om in ieder geval een stopcontact te hebben voor een nachtlampje, maar ook een schakelaar die je vanuit bed kunt bedienen is erg handig. Zorg er in ieder geval voor dat je rekening houdt met de breedte van het bed, zodat deze niet voor de stopcontacten komt te staan.
  • De badkamer: het is belangrijk om ook in de badkamer genoeg stroompunten te hebben, maar deze mogen niet zomaar overal geplaatst worden. Om elektrocutie te voorkomen mag er binnen een straal van 60 cm en 2,25 m hoogte van het bad of de douche geen stopcontact zijn. Daarnaast moeten er bijkomende equipotentiale verbindingen worden aangelegd op de lokale aarding.
  • De wasplaats: in deze ruimte zullen zich waarschijnlijk verschillende apparaten bevinden die veel elektrisch vermogen vergen. Het is daarom slim om hier voldoende stroomkringen te leggen.

7 Tips voor nieuwe elektra in je woning

Tip 3: Bepaal de lichtpunten zorgvuldig

De meeste lichtpunten zullen voor de hand liggen, maar toch is het niet verkeerd hier eens goed over na te denken. Je komt al gauw op heel wat extra lichtpunten dan je op voorhand had verwacht. Denk ook na over de functie van de lichtbronnen. Zo bestaat er functioneel- en sfeerlicht. Functionele lampen worden meestal daar geplaatst waar behoefte is aan voldoende helder licht, zoals boven het keukenwerkblad, de eettafel of in een leeshoek. Lampen die sfeerlicht creëren, zorgen voor een fijne ambiance en verhogen het wooncomfort. Vaak zijn dit lampen met een warmere tint licht die mogelijk ook gedempt kunnen worden.

Accentverlichting kan een mooie toevoeging zijn op de basisverlichting. Als je bijvoorbeeld kunst aan de muur hebt of een mooie boekenkast kan je deze accentueren met een lichtspotje. Ook de spiegels in huis, zoals in de bad- of slaapkamer kan je op deze manier mooi uitlichten.

Verder kan je alvast bedenken van welke lampen je gebruik wilt maken. Het kan zijn dat verschillende lampen om een andere aansluiting vragen. Boven de tafel worden bijvoorbeeld vaak hanglampen gekozen, maar op andere plaatsen opteer je liever voor een staande lamp, plafondlampen of spotjes. Elke lamp zorgt weer voor een andere uitstraling en het is aan jou om te bepalen welke stijl je wilt toepassen.

Tip 4: schakel een elektricien in

Wanneer de elektriciteitsvoorzieningen in je woning worden vernieuwd, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een plattegrond en elektriciteitsplan of het plaatsen van een simpel stopcontact. Zodra het gaat om het uitbreiden van een groepenkast of andere grote werkzaamheden kan je er beter voor kiezen dit door een elektricien uit te laten voeren. Zo voorkom je de kans op kortsluiting en mogelijk brandgevaar.

Een professionele elektricien heeft genoeg kennis en ervaring om kwaliteit te garanderen en kan je daarnaast ook nog tips en advies geven voor jouw individuele situatie. Hij of zij kan samen met jou naar het elektriciteitsplan kijken en zo zal de elektra op tijd geregeld zijn voordat je je woning weer inricht. Op Jan Cools elektricien vind je meer informatie over de vaardigheden en werkzaamheden van een elektricien en kan je gratis offertes aanvragen.

7 Tips voor nieuwe elektra in je woning

Tip 5: Wees flexibel en houd rekening met de toekomst

Het is verstandig om in het elektriciteitsplan en bij het aanleggen van stopcontacten alvast rekening te houden met de toekomst. Behoeften veranderen, en zelfs als je nu nog niet kunt voorstellen dat een stopcontact op een bepaalde plek handig kan zijn, zal deze ooit wel eens van pas komen. Het is in ieder geval slimmer (en goedkoper) om op voorhand voldoende elektriciteitspunten in te calculeren dan naderhand nieuwe aansluitingen aan te moeten leggen. Zorg er dus voor dat je elektriciteitsplan ook toekomstbestendig is.

Tip 6: Overweeg het comfort van domotica

Domotica is een opkomende ontwikkeling die de processen van elektronica automatiseert. Je vindt dit vaak terug in combinatie met de term smart homes of huisautomatisering. Het is hiermee zelfs mogelijk om alle toepassingen te bedienen via je tablet of smartphone. Domotica zorgt voor een verhoogd wooncomfort en kan worden aangepast aan je persoonlijke wensen. Het is dus niet meer nodig om naar een schakelaar, knop of thermostaat te lopen. Met de software kan je vanaf elke plek en wanneer je wilt de apparaten bedienen. Domotica kan tegenwoordig bij veel soorten installaties, zo kun je bijvoorbeeld ook alarmsystemen bedienen via dit soort software.

7 Tips voor nieuwe elektra in je woning

Tip 7: Onderzoek of je recht hebt op een premie

Je kunt op verschillende manieren besparen op het vernieuwen van de elektriciteit. Je hoeft natuurlijk niet alles zelf uit te voeren om kosten te sparen: er zijn ook premies van de Vlaamse overheid beschikbaar. Wanneer je huis bijvoorbeeld ouder is dan 30 jaar, maak je mogelijk aanspraak op de renovatiepremie. Daarnaast zijn er in sommige gemeentes en provincies bijkomende lokale premies. Meer informatie over premies voor elektriciteitswerken vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Meer renovatiewerken in huis?

Wanneer je je huidige woning grondig onder handen neemt of verhuist naar een nieuwe woning, is de kans groot dat er naast de elektra meer gedaan moet worden. Niet alleen het renoveren van de badkamer is een gebruikelijke klus, ook het opknappen van de tuin wordt vaak meegenomen bij een grote verbouwing.

7 Tips voor nieuwe elektra in je woning

Ook interessant