Tips om kortsluiting te voorkomen

Bron: Bouw & Wonen
Tips om kortsluiting te voorkomen
Elektriciteit is één van de belangrijkste dingen in huis. Zonder elektriciteit wordt het dagelijks leven niet echt gemakkelijk: je huishoudelijk apparaten en de verlichting werken namelijk niet. Het is daarom belangrijk dat de elektriciteit in huis goed is aangelegd en onderhouden: dit voorkomt kortsluiting en storing. Kortsluiting is erg gevaarlijk: je brengt niet alleen je zelf in gevaar, maar je loopt ook een risico op brand. In dit artikel lees je alles over kortsluiting en krijg je handige tips om het te voorkomen.

Wat is kortsluiting?

Kortsluiting ontstaat wanneer één of meer elektrische draden elkaar raken. Dit wordt veroorzaakt door een defect in het elektrische apparaat of een beschadiging in de kabel. De stroom geleid niet goed naar het apparaat en zoekt zijn eigen, vaak kortere, weg. Vandaar de benaming “kortsluiting”.

Bij kortsluiting neemt de stroomsterkte plotseling toe, waarbij ook veel warmte vrijkomt. Deze warmte brengt een risico op brand met zich mee.

Wat gebeurt er in de groepenkast?

Een veilig groepenkast is uitgerust met een beveiligingsschakelaar. Deze zorgt ervoor dat bij kortsluiting de betreffende groep automatisch wordt uitgeschakeld. Hierdoor krijgt de groep geen stroom meer, waardoor de draden kunnen afkoelen. Dit voorkomt brand.

Wanneer je groepenkast niet goed functioneert, loop je het risico dat de specifieke groep zichzelf niet uitschakelt tijdens een kortsluiting. De groep blijft voorzien van stroom, waardoor de stroomsterkte en hitte blijven oplopen. Het risico op brand wordt met de minuut groter.

Tips om kortsluiting te voorkomen

Hoe kortsluiting voorkomen?

Het gevaar van kortsluiting is niet alleen brand: je kunt zelf ook lelijk onder stroom te komen staan wanneer en plots kortsluiting ontstaat. Voorkomen is dus beter dan genezen: onderstaand lees je een aantal handige tips om het risico op kortsluiting zo klein mogelijk te houden. Op Elektricien-Gids.be vind je meer handige informatie over elektriciteitswerken.

- Zorg voor goed en regelmatig onderhoud

Goed onderhoud van de groepenkast voorkomt veel problemen. De groepenkast is het hart van de elektrische installatie: de stroom komt hierbinnen en wordt verdeeld naar alle elektrische apparaten in huis. Dit maakt de groepenkast dan ook de belangrijkste schakel in het voorkomen van kortsluiting.

Laat daarom je groepenkast één tot twee keer per jaar nakijken door een elektricien. De elektricien zorgt ervoor dat de installatie naar behoren werkt en voldoet aan de actuele veiligheidseisen. Zo weet je zeker dat de installatie zo veilig mogelijk werkt.

In oudere woningen bestaat de groepenkast uit vier groepen. In de hedendaagse maatschappij worden er veel meer elektrische apparaten gebruikt, waardoor vier groepen niet meer voldoende is. Tegenwoordig zorgt de elektricien voor acht tot tien groepen per woning.

- Zorg voor een correcte aansluiting

Tijdens het verbouwen van je woning zul je altijd in aanraking komen met de elektriciteit. Dit geldt ook wanneer je weet dat deze verouderd is en je besluit het te vervangen. Het is alleen niet verstandig om zelf aan de slag te gaan met de elektriciteit in je woning. Wanneer je de elektra verkeerd aansluit loop je een extra groot risico op kortsluiting: met alle gevolgen van dien. Daarnaast is de veiligheid niet gegarandeerd. We geven je hier 7-handige tips voor het aanleggen van nieuwe elektra in jouw woning.

Een erkend elektricien weet precies wat er moet gebeuren om de elektra in jouw woning veilig aan te sluiten of te vervangen. Het risico op kortsluiting of storing is een stuk kleiner. Daarnaast is een elektricien op de hoogte van alle veiligheidseisen waar de installatie aan moet voldoen.

- Controleer regelmatig alle elektrische apparaten in huis

Onder elektrische apparaten in huis vallen alle apparaten die met een kabel en stekker verbonden zijn in het stopcontact. Het is belangrijk om alle kabels en stekkers regelmatig te controleren op mankementen zoals veroudering, slijtage en kabelbreuk. Bekijk de snoeren regelmatig en kijk of ze goed geïsoleerd zijn. Zit er een breuk in of liggen er draden bloot? Dan is de kabel niet meer veilig te gebruiken.

Kijk ook kritisch naar de aansluiting van deze apparaten: zijn ze correct aangesloten? In de gebruiksaanwijzing van het elektrische apparaat is voldoende informatie te vinden over de aansluiting. Een aantal aanvullende tips voor een correct aansluiting:
 • Leg snoeren nooit onder deuren of de vloer: hierdoor beschadigen ze sneller.
 • Zorg ervoor dat je snoeren niet bevestigd met spijkers of nietjes, maar met clipjes die er speciaal voor ontworpen zijn.
 • Gebruik snoeren nooit om iets mee op te hangen.
 • Gebruik niet meer dan 1 verlengsnoer tussen het elektrische apparaat en het stopcontact.
 • Rol een snoer altijd helemaal uit: dit geldt voor bijvoorbeeld de stofzuiger of haspel. Wanneer je dit niet doet, kan de warmte die ontstaat niet wegvloeien.
 • Trek een apparaat niet aan het snoer uit het stopcontact, maar pak hem vast bij de stekker. Zo voorkom je beschadigingen.

Wanneer je eens of tweemaal per jaar een elektricien inschakelt om de elektrische installatie te controleren, laat dan ook direct alle elektrische apparaten controleren. Een elektricien zal het direct zien als er iets mis is, waardoor het probleem ook direct verholpen kan worden.

- Maak elektrische apparaten regelmatig goed schoon

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar eigenlijk is het heel logisch. Opgehoopt stof vliegt snel in de brand bij kortsluiting. Zeker de filters van de afzuigkap, wasmachine en de droger bevatten regelmatig ontzettend veel stof. De wasmachine en de droger zijn ook nog apparaten die een groot risico op kortsluiting lopen. Vergeet ook zeker de ontluchtingsbuis niet schoon te houden.

Andere elektrische apparaten, zoals een föhn, koelkast en broodrooster, zijn ook erg gevoelig voor stof. Maak daarom ook deze apparaten regelmatig schoon.

Tips om kortsluiting te voorkomen

Wat te doen bij kortsluiting?

Wanneer je kortsluiting hebt zal je op zoek moeten gaan naar het probleem. Dit kun je zelf doen, maar ook uitbesteden aan een elektricien.

 • Stap 1: In de meterkast vind je een groepenkaart. Hier lees je af op welke groep, welke apparaten zijn aangesloten.
 • Stap 2: De betreffende groep moet uitgeschakeld zijn. Op deze manier krijgt de gehele groep geen stroom meer waardoor het probleem niet erger wordt dan het al is.
 • Stap 3: Nu je weet in welke groep de kortsluiting zich bevindt, is het tijd om te bekijken welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt. Het is belangrijk om alle apparaten binnen de groep uit te schakelen door de stekkers uit het stopcontact te halen.
 • Stap 4: Schakel de installatie of aardlekschakelaar weer in. Vervang bij een stoppenkast de doorgeslagen stop.
 • Stap 5: Ga alle apparaten binnen de groep één voor één bij langs en doe de stekker weer in het stopcontact. Zodra de groep zichzelf weer uitschakelt, weet je dat je het juiste apparaat gevonden hebt. Sluit dit apparaat nooit meer aan: zorg ervoor dat het wordt vervangen of gerepareerd.
 • Stap 6: Geen probleem gevonden? Dan is er waarschijnlijk sprake van overbelasting. Schakel een elektricien in om dit probleem te bespreken en te verhelpen.

Tips om kortsluiting te voorkomen

Wat kost een elektricien?

Een erkende elektricien kost ongeveer €35,- tot €45,- per uur. Je schakelt dan een erkende ZZP’er in. Ga je liever voor een groot bedrijf? Een erkenede MKB-elektricien kost gemiddeld tussen de €45,- en €70,- per uur. Met een erkenede elektricien ben je verzekerd van een veilige installatie en heb je garantie op de werkzaamheden.

Voor het aanleggen en vernieuwen van de gehele elektra in je woning, moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €7.000,- en de €10.000,-. Deze prijs is inclusief btw, de montage en het materiaal. Wist je dat je voor het vernieuwen van elektra mogelijk recht hebt op een premie? Zo bespaar je flink om de kosten! Met de overkoepelende renovatiepremie loopt deze besparing al snel op tot 20 of 30% van de kosten. Lees meer over de voorwaarden op vlaanderen.be.

Als je toch een elektricien inschakelt, zou je meteen andere werkzaamheden kunnen laten uitvoeren. Zo heb je namelijk misschien recht op een kwantumkorting. De elektricien kan dan bijvoorbeeld meteen kijken of je de mogelijkheid hebt om zonnepanelen te plaatsen. Zo kan je namelijk een hoop besparen, afhankelijk van het rendement van de zonnepanelen. Wist je trouwens dat elektriciens ook naar verwarmingsinstallaties kunnen kijken? Ook hierin kunnen ze waardevol advies geven, bijvoorbeeld over hoe je jouw woning zo zuinig mogelijk kan verwarmen

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo