Duurzaam Bouwen

600ste FSC certificaat voor Machiels Building Solutions

Steeds meer Belgische bedrijven zijn actief met FSC gelabelde houtproducten afkomstig uit ver-antwoord beheerde bossen. De firma Machiels Building Solutions -gespecialiseerd in de productie van bouwelementen voor de houtskeletbouw- behaalde onlangs als 600ste Belgisch bedrijf een FSC Chain of Custody certificaat.

Het FSC label van de Forest Stewardship Council geeft de garantie dat een houtproduct afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Wereldwijd is ongeveer 150 miljoen hectare bos FSC gecertificeerd, en zijn er meer dan 22.000 FSC gecertificeerde bedrijven betrokken in de verwerking en productie van FSC gelabelde producten. Ook in België zit het aantal bedrijven uit de hout-, bouw- en papiersector dat actief is met FSC gecertificeerde grondstoffen al jaren in de lift.

De firma Machiels Building Solutions uit Beringen kreeg recent als 600ste Belgisch bedrijf een FSC Chain of Custody certificaat uitgereikt. “Het behalen van een FSC Chain of Custody certificaat past perfect in de strategie van ons bedrijf”, zegt Koen Van Gulck, Manager Sales & Marketing. “Onze firma richt zich op de Europese markt voor houtskeletbouw, waarvoor we geprefabriceerde elementen naar wens kunnen maken”.

Machiels Building Solutions -onderdeel van de Group Machiels- is vrij recent gestart en beschikt over een nieuwe productiehal van 25.000 m², waar via doorgedreven automatisering allerhande bouwelementen voor houtskeletbouw en passiefbouw geconstrueerd worden. Deze elementen kunnen op vraag van de klant gemaakt worden uit FSC gelabeld hout, en deze vraag is nu reeds aanwezig in België en in buurlanden.

“Bouwen met hout zou verder aangemoedigd moeten worden”, zegt Bart Holvoet, (Directeur FSC België) “waarbij het uiteraard belangrijk is dat het gebruikte hout afkomstig is uit verantwoord bosbeheer’. Als natuurlijke, hernieuwbare grondstof is hout immers een van de meest milieuvriendelijke grondstoffen waarover we beschikken. “De certificering van Machiels Building Solutions toont aan dat het gebruik van FSC hout in de bouwsector meer en meer in de lift zit” besluit Bart Holvoet, “al is er uiteraard nog een hele weg af te leggen om het gebruik van hout uit duurzaam bosbeheer verder te promoten binnen de sector.”