6 tips bij het creëren van een perfecte gallery wall

Bron: Bouw & Wonen
6 tips bij het creëren van een perfecte gallery wall
Foto: Lasse Møller
Gallery walls zijn hot! En dan hebben we het uiteraard niet over de exposities in musea, maar in je eigen interieur! Een gallery wall is te gek om een lange wand in je woonkamer op te breken en je mooiste foto’s of favoriete prints in de spotlight te zetten.

Gallery wall

Kort gezegd is een gallery wall een wand met meerdere ingelijste prints, foto’s en illustraties. Wat ons betreft kan een gallery wall in elk interieur, maar kies wel voor een muur die zich hier ook echt voor leent. Bijvoorbeeld een kaal hoekje dat nu nog wat saai oogt, of in het midden van een lange wand zodat je écht van een blikvanger kunt spreken.

Maar hoe pak je zoiets eigenlijk aan? Wij geven je een aantal handige tips.

1. Foto’s en prints uitkiezen

Allereerst heb je natuurlijk een aantal mooie foto’s en prints nodig om in te lijsten. Kies voor foto’s waar je mooie herinneringen aan hebt, of prints en foto’s waar je blij van wordt. Op zoek naar verschillende originele afdrukmogelijkheden? Kijk eens bij BesteCanvas.nl voor talloze mogelijkheden.

2. Opstelling

Bedenk vervolgens de gewenste opstelling. Voordat je lukraak gaat boren is het verstandig eerst een ruwe schets te maken op papier. Daarna kun je met tape de silhouetten op de muur afplakken om een beeld te krijgen van het eindresultaat. Stel zo nodig bij.

Tip: voor een extra speels effect is het mooi om de foto’s op ongelijke hoogte te hangen. Maar… om te voorkomen dat het rommelig oogt raden we aan om toch voor enige symmetrie te kiezen zodat er een mooi lijnenspel ontstaat en het rustig oogt.

6 tips bij het creëren van een perfecte gallery wall

3. Fotogrootte

Niet alleen qua opstelling, ook qua grootte is het leuk om voor een speelse touch te kiezen. Kies daarom voor foto’s of prints van verschillende formaten.

4. Afstand tussen de foto’s

Zorg daarnaast voor wat lucht tussen de foto’s, oftewel: hang de foto’s niet te dicht op elkaar. Anders oogt het alsnog te druk en rommelig. Aan de andere kant moet je ook opletten dat ze niet te ver uit elkaar hangen, want dan kan het wat onsamenhangend ogen.
Wat de juiste afstand is hangt ook grotendeels af van de grootte van de foto’s en natuurlijk van je eigen voorkeur. Maar… zorg er hoe dan ook voor dat de afstand tussen alle foto’s gelijk is.

5. Kies voor één thema

Gallery walls zijn het mooist wanneer er een bepaald thema in terug te zien, zoals bepaalde kleuren die terugkomen. Op die manier maak je er nog meer één geheel van.

6 tips bij het creëren van een perfecte gallery wall

6. Wel of geen lijsten

Ook heb je natuurlijk lijsten nodig. Tenzij je kiest voor foto’s op canvas, hout of aluminium. Die hebben namelijk geen lijst nodig. Op die manier springen de foto’s er nog mooier uit! Kies je wel voor lijsten, ga dan voor één bepaalde kleur of één bepaalde stijl.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo