Nieuwbouw

3 dingen die je nieuwbouwwoning afmaken waar je niet zo snel aan denkt

3 dingen die je nieuwbouwwoning afmaken waar je niet zo snel aan denkt
De aankoop van een nieuwbouwwoning is een heel ander proces dan een bestaand huis. Er zijn vanaf het eerst moment veel keuzes die je moet maken. Kies je voor een uitbouw, waar komen de stopcontacten en lichtpunten, welke keuken kies je, maak je één grote slaapkamer of splits je ze toch op in twee? Belangrijke beslissingen die een grote invloed hebben op je woongemak in de toekomst. Toch zijn er ook kleinere keuzes, waar je van tevoren niet zo snel over nadenkt, die gemaakt moeten worden, maar waar je zelf niet zo snel bij stilstaat.

Zorgen voor de juiste akoestiek

Wanneer de woning wordt opgeleverd kom je terecht in een kale, strakke ruimte waar de akoestiek te wensen overlaat. Er is vaak sprake van een enorme galm, die je met de inrichting wel iets kunt laten afnemen, maar die zelfs met het plaatsen van meubels nog erg vervelend kan zijn. Slechte akoestiek komt vaak voor in nieuwbouwhuizen omdat de muren erg strak zijn en gemaakt van harde materialen zoals beton. Het kan leiden tot vervelende klachten als hoofdpijn en concentratieproblemen. Wil je meer rust in huis, verbeter dan de akoestiek. Dit kan het beste door de grote oppervlaktes op te breken. Hang dus bijvoorbeeld een (akoestisch) wandpaneel aan de muur, hang gordijnen voor de ramen en deel de ruimte op in knusse hoekjes. Ook helpt het om veel stoffen materialen te gebruiken zoals gestoffeerde meubels en kleden op de vloer.

De brievenbus

Het is niet het eerste product waar je aan denkt als je een nieuwbouwwoning aanschaft. Er moeten heel veel andere keuzes gemaakt worden en de brievenbus komt pas op het einde. Maar toch moet je hier ook de knoop kunnen doorhakken. Je wilt namelijk zo snel mogelijk op een veilige manier je post kunnen ontvangen. Kies je voor een brievenbus aan de muur, of ga je voor een staand model die je voor het huis kunt plaatsen? De brievenbus geeft een bepaalde uitstraling aan de buitenkant van je woning, waar je bij de aankoop van een nieuwbouwwoning waarschijnlijk niet zo snel over nadenkt. Maar het zit hem toch vaak in dit soort details. Wil je een stevig en degelijk model voor een stoere uitstraling dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een staande RVS brievenbus. Ook zijn er brievenbussen met een meer moderne look of juist een klassieker model. Het ligt natuurlijk ook aan het type nieuwbouwwoning waar je in gaat wonen.

Jaren ‘30 uitstraling

Hoewel een nieuwbouwwoning doorgaans niet de look & feel heeft van een oude woning, kun je deze sfeer wel zelf zoveel mogelijk proberen te creëren. De jaren ‘30 stijl woning is nog steeds ongekend populair vanwege alle authentieke details en klassieke elementen. Deze vind je niet terug in een nieuwbouwhuis maar kun je wel zelf aanbrengen. Zo kun je sierlijsten laten plaatsen (of het zelf doen) op de muur en/of het plafond en ook ornamenten zijn gewoon mogelijk. Maak het af met deurklinken en stopcontacten met klassieke look en dat jaren ‘30 huis komt ineens een stuk dichterbij.

Ook interessant