Vastgoed

1 op 4 Belgen ongelukkig met zijn buurt

1 op 4 Belgen ongelukkig met zijn buurt
“Oost west, thuis best” luidt het spreekwoord. Maar alleen een aangename woonst is geen garantie voor woonplezier. Een kwart van de Belgen is namelijk ongelukkig met zijn woonomgeving. En dat heeft ook invloed op het woonplezier. Vooral stadsbewoners zijn minder gelukkig met hun buurt. De verkeersdrukte en -lawaai en het gebrek aan rust zijn daarbij grote boosdoeners. De ideale buurt is volgens de meerderheid van de Belgen rustig en veilig met toffe buren. Slechts 26% van Belgen woont in zo’n ideale buurt.

Doe de Ideale Buurt-Test en win Batibouwkaarten

“Een eigen huis, een plek onder de zon”?! Maar hoe zonnig is jouw buurt? Uit onderzoek* blijkt dat we pessimistisch zijn over onze woonomgeving. 1 op 4 Belgen gelooft namelijk dat de leefkwaliteit van de buurt waar ze wonen de komende jaren zal verslechteren. Ontdek met de Ideale Buurt-Test hoe dicht jouw buurt aansluit bij de ideale buurt en beantwoord de wedstrijdvraag. Zo maak je kans om gratis kaarten te winnen voor Batibouw 2018!

Met een gemiddelde score van 7,3 op 10 zijn de Belgen redelijk gelukkig met de buurt waar ze wonen. De West-Vlamingen blijken het gelukkigst, want zij scoren hun woonomgeving liefst 8 op 10. Met respectievelijk 6,9 en 7,2/10 zijn het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de provincie Antwerpen de hekkensluiters. Lang niet iedereen is dus even blij met zijn buurt. Zo geeft een kwart van de ondervraagden zijn woonomgeving een 6 op 10 of minder. 1 op de 3 Belgen geeft ook aan dat zijn tevredenheid over de buurt de voorbije jaren daalde. In de steden wonen twee keer meer mensen die ontevreden zijn met hun buurt (30%) dan op het platteland (15%).

Bovendien blijkt ook dat de omgeving waarin men woont invloed heeft op de tevredenheid met de woning. Mensen die aangeven minder gelukkig te zijn met hun buurt, geven ook significant vaker aan minder tevreden te zijn met hun huis (36%) dan mensen die wel tevreden zijn over hun woonomgeving (4%).

Drukte en lawaai nefast voor woonplezier

De toenemende verkeersdrukte (40%), slecht bestuur (31%) en het gebrek aan rust in de buurt (25%) maken mensen het meest ongelukkig over hun buurt. Om de drukte beter buiten te houden, plant 1 op de 3 Belgen te investeren in geluidsisolatie. Verder zijn ook het gebrek ontspanningsmogelijkheden zoals culturele centra of sportfaciliteiten (20%), weinig groen (18%) en onveiligheid (17%) belangrijke pijnpunten. 1 op de 10 Belgen voelt zich zelfs ronduit onveilig in zijn buurt en twee derde is bezorgd over het toenemende onveiligheidsgevoel. Om zich veiliger te voelen investeren Belgen het vaakst in goede sloten (60%), brandalarmen (33%) en veiligheidsdeuren (26%).

De drukte blijkt in het bijzonder in de steden een grote boosdoener te zijn. Liefst de helft van de stedelingen zegt namelijk niet blij te zijn met de verkeersdrukte in zijn woonomgeving en een derde hekelt het gebrek aan rust. Onder plattelandsbewoners is dat respectievelijk maar 1 op 3 en 1 op 5. Die laatste groep is dan weer vaker minder tevreden over het aanbod van culturele activiteiten (24% tegenover 17% stedelingen) en de bereikbaarheid van hun buurt dankzij grote snelwegen of het openbaar vervoer (17% vs. 9%).

De ideale buurt

Hoe ziet de ideale buurt er dan uit volgens de Belg? Die is rustig (51%), met leuke buren (33%) en veilig (27%). Daarnaast staan voldoende groene ruimte (27%), vlotte bereikbaarheid (25%), weinig verkeersdrukte (21%) en de aanwezigheid van winkels (18%) hoog op het verlanglijstje. Franstaligen hechten verder meer belang aan rust en veiligheid dan Nederlanstaligen (resp. 58% en 33% versus 47% en 24%). Nederlandstaligen willen daarentegen liever dicht bij hun werk wonen (17% vs. 10%) en voldoende sociaal contact (14% vs. 4%).

“Woongeluk vind je dus niet enkel door een leuke woonst te hebben. De omgevingsfactoren spelen ook een cruciale rol. Als de overheid dus mensen wil overtuigen om in de stad te komen wonen, moet de stad ook leefbaarder gemaakt worden. Dat is uiteraard werk van lange adem. Bewoners kunnen hun woonplezier ook zelf vergroten door bijvoorbeeld isolerende ramen en deuren of akoestische beglazing te plaatsen die straatlawaai buiten houdt. De woning extra beveiligen met inbraakwerende ramen en deuren of betere sloten vergroot dan weer het veiligheidsgevoel.” sluit Peter Ottevaere, Marketing en Communication Manager bij Reynaers Aluminium af.

Ook interessant