Wat zijn ideale buxus vervangers?

2 november 2021 Bron: Bouw & Wonen
Wat zijn ideale buxus vervangers?
De buxus was jarenlang een populaire haagsoort die in veel Nederlandse tuinen en erfscheidingen terug te vinden was. De buxus had als reputatie onverwoestbaar en makkelijk qua onderhoud te zijn. Helaas bleek de praktijk iets anders te zijn. De buxusrups, buxusmot en ander ongedierte tasten de buxus aan en zorgen voor een bruine, kaalgevreten haag. Precies om deze reden zijn wij ons gaan specialiseren in het ontwikkelen van een haag die op de buxus lijkt, makkelijk in onderhoud is en goed in vorm te snoeien is. Deze haagplanten zijn echter niet vatbaar voor de buxusziekte en ander ongedierte.

Waar komt de buxusmot vandaan?

De buxusmot (Cydalima perspectalis) komt uit AziŽ (Japan, Zuid-Korea, China). Vermoedelijk is deze nachtvlinder in 2007 in Duitsland geÔntroduceerd via import van Buxusstruiken uit AziŽ. In dat jaar werd hij ook in Nederland gesignaleerd. De eerste jaren was hij alleen in het westelijk rivierengebied aanwezig, maar inmiddels heeft hij zich uitgebreid in heel het land.

'Invasieve exoot'

De buxusmot is een zogenoemde invasieve exoot. Dit betekent dat de soort van origine niet in ons land voorkomt en hier is gekomen door menselijk toedoen. Het invasieve karakter betekent dat de soort zich hier kan voortplanten, zich in nieuwe leefgebieden kan vestigen en ook kan uitbreiden.

Geen natuurlijke vijanden

De Nederlandse naam van de buxusmot is afgeleid van het voedsel voor de rups, de buxus. Aangezien er in veel tuinen in Nederland buxus aanwezig was, was er voldoende voedsel voor de soort en ook genoeg mogelijkheden om uit te breiden. Daarnaast zijn er in Nederland (nog) geen vijanden van de buxusmot, zoals sluipwespen. Deze vijanden zorgen er namelijk voor dat er geen plaag ontstaat. Daarom heeft de buxusmot alle ruimte gekregen om toe te nemen en het invasieve karakter aan te nemen.

De laatste tijd worden tal van buxusplanten aangetast door de buxusschimmel of rups van de buxusmot. Vaak blijft er nauwelijks wat van de planten over en resten slechts kaalgevreten takken. Daardoor verdwijnt al snel de groene structuur van de tuin. De buxusmot is erg moeilijk te bestrijden en aangetaste planten herstellen zich vaak maar langzaam. Of er rest niets anders dan ze te rooien.

Ideale buxus vervangers

Er zijn verschillende soorten haagplanten die worden gebruikt als buxus vervanger. De Ilex crenata, ook wel Japanse hulst genoemd, wordt het meest gebruikt als buxus alternatief, met in het speciaal de Green Hedge. Deze groenblijvende planten vertonen veel uiterlijke gelijkenissen met de buxus, maar zijn niet vatbaar voor de buxusrups en -mot. Zo hoeft u de buxus niet meer continu te bestrijden en kijkt u niet meer aan tegen de bruine takken, maar staat er weer een schitterende groene haag.

Bovendien lijkt hij wat uitstraling en toepassingsmogelijkheden erg op een buxus; hij heeft kleine, fijne diepgroene blaadjes, is makkelijk in vorm te snoeien en blijft het hele jaar mooi groen. Het vervangen van de buxus door Ilex crenata is verder heel eenvoudig.

Alle soorten Ilex crenata zijn ideale buxus vervangers en goed voor het creŽren van een sterke en groenblijvende haag. De haag kan zowel hoog als laag gehouden worden. Wij leveren dier soorten Ilex crenata, namelijk Ilex Crenata Green Hedge, Ilex Crenata Caroline Upright en Ilex Crenata Maximowicziana Kanehirae. De Ilex heeft een uitstraling die veel weg heeft van de buxus en is goed te snoeien in vorm of als haag.

De Taxus Baccata, de Ligustrum Ovalifolium en de Portugese laurier zijn tevens populaire alternatieven. De Taxus Baccata is een mooie, dichte haag die makkelijk te snoeien is. De Ligustrum Ovalifolium heeft een klassieke uitstraling en ovaalvormige en vrij grote bladeren. Tot slot is de Portugese laurier klassiek, stijlvol en winterhard. De haagplant groeit goed op elke plek in en rondom uw tuin.

Buxus vervangers kopen bij de kwekerij

Wij, kwekers van buxus vervangers.nl, zijn trots op ons vak en staan garant voor het leveren van kwaliteitsplanten. Al meer dan 20 jaar zijn wij gespecialiseerd in het opkweken van allerlei soorten groenblijvende hagen en sierheesters voor tuin en buitenruimte. Wij leveren deze buxus vervangers het hele jaar door in verschillende hoogtematen en bieden voor elk type haag of border de perfecte plant door de verscheidenheid aan mooie, sterke soorten.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo