De Japanse hulst als buxusvervanger

10 september 2021 Bron: Bouw & Wonen
De Japanse hulst als buxusvervanger
Een Japanse hulst is een lust voor het oog. Of het nu gaat om een hoge of juist een lage, met zoín haag maakt uw tuin altijd een verzorgde en nette indruk. Af en toe bijsnoeien om ervoor te zorgen dat het goed en vol gaat vertakken en veel meer verzorging heeft een Japanse hulst haag niet nodig. De prachtige haagplant kan ook solitair worden geplaatst. Voor een mooi geheel kunt u er bijvoorbeeld een paar in potten naast de inrit of toegang tot uw woning neerzetten. Daarnaast wordt de groenblijvende haagplant veel gebruiker als buxusvervanger.

De bloei van de Japanse hulst haag

In het voorjaar vormen er zich witte, kleinschalige bloemetjes aan de haag die naderhand vervangen worden door zwarte besjes. Vogels zijn hier dol op dus de Japanse hulst zorgt ervoor dat er altijd volop natuurschoon in uw tuin te bewonderen is. Let op dat deze besjes licht giftig zijn. Wanneer er veel huisdieren en/of kinderen in de buurt lopen, kunt u dan het beste kiezen voor de Japanse hulst Caroline Upright. Deze geeft namelijk geen besjes! De haag kan het gehele jaar door aangeplant worden behalve tijdens een vorstperiode. Tweemaal per jaar snoeien tijdens een bewolkte dag in het voorjaar en eind september houdt de Japanse hulst haag in topconditie en goed in vorm. Belangrijk is om dit niet te doen op een zonnige dag, ter voorkoming van het verbranden van de blaadjes. Ook is het belangrijk dat u snoeit met een scherpe heggenschaar of snoeischaar.

Hoeveel planten per meter?

Om ervoor te zorgen dat u het juiste aantal planten hanteert voor uw tuin, is het belangrijk om uit te meten om hoeveel strekkende meter het in totaal gaat. De hoeveelheid planten per strekkende meter is afhankelijk van de hoogte van de planten die u aanschaft. Kiest u voor een klein formaat van bijvoorbeeld 10/20 centimeter, kies dan voor 8 planten per meter. Zo krijgt u relatief snel een volle haag in de tuin. Bij grotere planten volstaan bijvoorbeeld 2 a 3 planten per meter.

Japanse hulst aanplanten

De Japanse hulst kan op iedere standplaats worden aangeplant. In de volle zon, op een half schaduw of volledige schaduwplek: het slaat altijd aan. Het enige wat een Japanse hulst als wens heeft is een zurige grond. Maar dit is gemakkelijk te realiseren door wat rododendrongrond bij het aanplanten toe te voegen. Om een haag aan te planten graaft u een geul die breed genoeg is. Het hoeft niet al te diep de grond in want Japanse hulst wortelt vrij oppervlakkig. Zorg dat ze allemaal recht staan want eenmaal gegroeid zijn ze lastig te corrigeren. Het handigste is om een lijntje te spannen waarlangs u de Japanse hulst in een rechte lijn aanplant. Voor het aanplanten even de wortels onderdompelen in een bak water en het zuigt zich goed vol met vocht. Daarna even licht aanstampen, de grond goed vochtig houden en de Japanse hulst haag zal uitgroeien tot een groene muur. Ze zijn winterhard en verliezen daardoor praktisch geen blad. Optioneel kunt u jaarlijks organische mest toevoegen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo