Tuin

Meer privacy creëren in je tuin met deze tips

Meer privacy creëren in je tuin met deze tips
Tuinieren: je bent er gek op of je vindt het helemaal niks. Uit onderzoek* van de Universiteit van Bristol blijkt dat volwassen energie krijgen van een beetje vies worden. Af en toe flink met je handen in de aarde, planten verzorgen, bomen planten en kruiden kweken kan dus hartstikke goed voor je zijn. Zo’n eigen tuin is prettig, maar een beetje privacy ook. Nederlanders staan erom bekend dat ze van privacy houden. Wist je dat wij in vergelijking met andere noordelijke landen in Europa veel meer gebruik maken van schuttingen, gordijnen en luxaflex? Ook wat betreft de tuin is het voor veel mensen prettig om zonder (al te veel) pottenkijkers je groene vingers te kunnen ontdekken of lekker in de zon te kunnen liggen. In dit artikel geven we je enkele tips waarmee je meer privacy kunt creëren in je tuin.

Groene schutting voor meer privacy

Vooral mensen met een stadstuin zijn vaak op zoek naar een beetje beschutting. De gemakkelijkste en vaak ook een van de meest betaalbare manieren om voor privacy te zorgen, is het aanschaffen van een schutting. Een schutting is meestal gemaakt van hout, een natuurlijk materiaal wat perfect past bij een groene tuin. Een ander voordeel van een schutting is dat het relatief weinig onderhoud nodig heeft, waardoor je er jarenlang van kunt genieten. Hierbij hoef je overigens niet per se voor hout te gaan: tegenwoordig kun je ook schuttingen van steen of beton kiezen. Om ervoor te zorgen dat je stenen schutting of betonnen schutting niet voor een algehele stenen look zorgt, kun je klimop laten groeien tegen de schutting. Op die manier maak je van je kleine stadstuin een waar paradijs en heb je alsnog een groene stadstuin. Dit kun je uiteraard ook doen bij een houten schutting: natuurlijke materialen matchen immers heel goed met klimop of andere hang- en klimplantjes.

Inkijk beperken met groene haag

Ben je echter meer op zoek naar een natuurlijke manier van afrastering? Dan is een groene erfafscheiding, zoals een haagbeuk een echte aanrader. Groene hagen zijn naast de schutting misschien wel de meest gekozen afscheiding voor in de tuin in Nederland en België. Het voordeel van een haagbeuk is dat je zelf bepaalt of je de heg laat groeien in een wilde vorm of dat je kiest voor een strakke vorm door middel van snoeien. Naast de haagbeuk kun je nog kiezen voor andere groene tuinafscheiding zoals hulst, coniferen en taxus. Bedenk voordat je kiest voor een groene haag hoe vaak de haag gesnoeid moet worden en of je daar zelf de tijd voor wilt en kunt nemen. Hierbij kun je ook direct bedenken of je graag zou willen dat de haag in de winter het blad behoudt. Kies voor een passende groene haag of ga voor nog meer kleur en kies voor grote hortensia’s als afscheiding van de tuin.

Privacy in tuin creëren van bovenaf met schaduwdoek

Maar hoe zit dat met stadstuinen waarbij je bovenburen met een balkon hebt? Die buren kunnen zo in je tuin kijken. Wat betreft tuinieren is het vaak niet zo’n probleem dat mensen met je mee kunnen kijken. Het gaat meer om de momenten dat je met je partner of vrienden buiten aan het eten bent of wanneer je even in de zon wilt relaxen met een goed boek. Met een passend schaduwdoek heb je binnen no time een beetje privacy geregeld. Een schaduwdoek hang je namelijk boven je op, vaak tegen de zon. In dit geval zorgt het doek er ook voor dat het zicht wordt weggenomen. In plaats van een schaduwdoek kun je ook kiezen voor een parasol of een zonnescherm. Het schaduwdoek is van deze drie opties meestal de goedkoopste en dus meest toegankelijke oplossing. Het leuke van dit product is dat het in diverse kleuren en vormen verkrijgbaar is. Je kunt dus altijd een doek kiezen dat goed bij je tuin past.

Kies voor een overkapping

Tot slot kun je ervoor kiezen om een overkapping aan je huis te laten bouwen. Ook wanneer je over een kleine tuin beschikt kun je een klein gedeelte hiervan laten overkappen, zodat je meer privacy hebt. Een groot voordeel van een overkapping is dat je veel vaker buiten kunt zitten, ook op mindere dagen. Daarnaast zorgt een mooie en goed afgewerkte overkapping voor meer waarde aan je woning, beschik je over meer privacy en ziet het er stijlvol uit. Een overkapping is hiermee een echte aanvulling op een huis. Wanneer je het liefst voor een natuurlijke uitstraling gaat, kun je net als bij de schutting kiezen voor klimop of andere hang- en klimplanten om de boel wat te ‘vergroenen’.

* Klik hier voor de onderzoeksresultaten

Ook interessant