Tuin

Tips voor een heerlijke tuin

Tips voor een heerlijke tuin
Heb jij het plezier dat je over een tuin beschikt achter je woning? Dan is het prettig om daar – zodra het lekker weer is – tijd door te brengen. De laatste jaren is het de trend om de woonruimte bij de tuin te betrekken. Van binnen naar buiten wordt steeds meer het nieuwe leven. Om er voor te zorgen dat je net zo comfortabel buiten kunt leven als binnen kun je van je tuin een oase van rust, ontspanning en plezier maken. Het maakt niet uit of je nu een grote of kleine tuin hebt. Met de juiste indeling, combinatie tussen groen en terras, kun je een fijne plek creëren. Zorg voor fijne meubels en je kunt genieten van je tuin samen met je partner, gezin, familie, vrienden of gewoon alleen. Waar kun je op letten bij het inrichten van een gezellige tuin?

Combinatie tussen groen en bestrating

Niets is zo saai als een tuin die geheel bestaat uit stenen. Een tuin met een prettige sfeer bestaat dan ook uit niet te veel verharding. Een stelregel die je kunt aanhouden is om een derde van het tuinoppervlak te beleggen met stenen, hout of tegels. Denk bijvoorbeeld aan een terras met keramische tegels, een grindpad of een vlonder. De rest van het oppervlakte kun je vullen met planten, gras of een vijver. Op deze manier kun je ook wat leven in je tuin brengen.

Een heerlijk terras om te relaxen

Een terras is vaak een vereiste in de tuin als je wilt ontspannen in de tuin. Vaak grenst een terras direct aan de woning. Heb je een grotere tuin dan kun je ook eerst een pad aanleggen naar een terras verderop in de tuin. Wanneer je over een groot oppervlakte beschikt kun je verschillende plekjes creëren om te zitten. Heb jij een weelderige tuin met planten en bomen? Dan is het ook een optie om bijvoorbeeld een vlonder aan te leggen zodat het terras in de omgeving opgaat. Zorg er wel voor dat je elk jaar je terras een keer schoonmaakt, dat kan gemakkelijk met een schrobmachine. Zo ziet je terras er schoon en verzorgd uit.

Bloemen en planten

Zoals net gezegd is het de kunst om de juiste mix tussen bestrating en groen te vinden. Een tuin met verschillende soorten bloemen en planten geeft je tuin sfeer. Speel bijvoorbeeld met hoge en lage planten om zo een aantrekkelijk zicht te creëren. Bloemen zijn er in tal van kleuren, zo kun je kiezen voor een rustig palet of een kleurrijke bloemenpracht. Heb je niet zoveel ruimte, maar wil je wel graag groen in de tuin? Dan is het ook een optie om een aantal grote plantenbakken te plaatsen met vaste planten, zomerbloeiers of struiken.

Schaduwplekken in de tuin

Het is heerlijk als de zon schijnt en wellicht ben je op een zomerse dag veel in de tuin te vinden. Toch kan het ook prettig zijn om schaduw te hebben. Een schaduwplek kun je op verschillende manieren creëren. Bijvoorbeeld door een hangmat op te hangen onder een boom of door een parasol op te zetten. Een schaduwdoek is ideaal om over een terras te hangen. Je hebt ze in verschillende soorten en maten. Er zijn schaduwdoeken die je aan je gevel of schuur bevestigt of er zijn geavanceerde vouwdoeken. Heb je een terras aan huis dan kun je ook een zonnescherm installeren. Zo kun je heerlijk uit de zon genieten van jouw tuin.

Laat het relaxen beginnen

Als laatste kun je in je tuin een hoekje inrichten waar je kunt ontspannen, lezen of gewoon genieten van de natuur om je heen. Heb je een grote boom? Zet er dan bijvoorbeeld een lekkere comfortabele stoel onder. Of richt een hoek van de tuin in met gezellige sfeerverlichting en kussens. Zo is het ook 's avonds sfeervol in je tuin. Met deze tips weet je zeker dat je een heerlijke tijd tegemoet gaat in jouw tuin.

Ook interessant