Zonwering

Zonnescherm schoonmaken en onderhouden

Zonnescherm schoonmaken en onderhouden
Als je net een nieuw zonnescherm hebt aangeschaft, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Het is daarom belangrijk om het zonneschermdoek regelmatig schoon te maken en op de juiste manier te onderhouden. Je leest een aantal handige tips in het onderstaande artikel. Daarnaast raden we aan om te investeren in kwalitatieve zonwering met een geïmpregneerd doek. Hier zal vuil minder snel aan hechten.

Gebruik een zachte borstel of spons

Om het zonnescherm tijdens het schoonmaken niet te beschadigen, moet je altijd een zachte borstel of spons gebruiken. Ook een microvezeldoek is een goede optie. Je kunt deze zowel nat als droog gebruiken, afhankelijk van het soort vuil.

Spoel vuil weg met water

Veel vuil kun je eenvoudig verwijderen met een beetje water. Spoel het zonneschermdoek af met een emmer water of een tuinslang. Daarna kun je de vlekken wegpoetsen met een zachte spons of doek en lauwwarm water.

Gebruik groene zeep of schoonmaakazijn

Krijg je het zonnescherm niet schoon met enkel wat water? Maak dan een mild sopje met groene zeep of schoonmaakazijn. Het werkt beide erg goed tegen groene aanslag. Een andere optie is om een speciaal schoonmaakmiddel aan te schaffen. Het is ook altijd verstandig om de zonwering een professionele onderhoudsbeurt te geven. Hierbij wordt niet alleen het doek gereinigd, maar worden ook de scharnierpunten gesmeerd en alle onderdelen gecheckt.

Maak niet schoon in de felle zon

Maak het zonnedoek liever niet schoon als er felle zon staat. Hierdoor drogen water- en zeepresten erg snel op en kunnen er vlekken ontstaan.

Blijf weg bij de hogedrukspuit

Gebruik nooit een hogedrukspuit om een zonwering schoon te maken. Niet alleen het doek zal hierdoor beschadigen, maar ook de sterke onderdelen van metaal of kunststof kunnen door de harde straal worden aangetast.

Laat het zonnescherm goed drogen

Rol het doek niet direct op na een schoonmaakbeurt. Zo kan er namelijk schimmelvorming ontstaan. Laat het zonnescherm altijd eerst volledig drogen. Voor extra bescherming zou je het doek na het schoonmaken (opnieuw) kunnen impregneren. Breng het middel aan op een droog doek en laat het ook daarna weer goed opdrogen voordat je het scherm oprolt.

Let op het weerbericht

Kwalitatieve zonneschermen kunnen prima tegen een stootje. Je hoeft het dus niet bij iedere kleine windvlaag op te rollen. Toch is het bij een stortbui of hele harde wind wel verstandig om het scherm op tijd in te klappen. Houd daarom altijd het weerbericht in de gaten als je de zonwering gebruikt. Zo kun je beschadigingen eenvoudig voorkomen.

Ook interessant