Tuinaanleg en onderhoud

Waar moet je op letten bij het verbouwen van je tuin?

Waar moet je op letten bij het verbouwen van je tuin?
Wil je je tuin verbouwen? Dan hebben we een paar zaken waar je op moet letten, nog voordat je eventueel iemand inhuurt of een plan maakt om het zelf te doen. Want weet je bijvoorbeeld hoeveel rommel er uit een tuin komt? Dit zijn de zaken waar je zeker op moet letten bij het verbouwen van je tuin.

Een goede hovenier is goud waard

Een tuin aanleggen is leuk als je er zelf tijd voor hebt en groene vingers hebt. Heb je dat niet, dan is een goede hovenier werkelijk goud waard. Een hovenier zorgt ervoor dat je de juiste planten in je tuin krijgt, en dat de tuin efficiënt is ingedeeld. Wist je trouwens dat een mooie, bij je huis passende tuin kan helpen om de waarde van je woning te verhogen?

Zoek daarom de beste hovenier. Let daarbij niet alleen op de kosten (vergeet de materialen niet mee te rekenen!), maar ook op de referenties en de planning. Wanneer is de hovenier beschikbaar en wanneer is deze klaar? Misschien kun je het ook combineren; dat de hovenier wat werk verzet, maar jijzelf ook. Het is maar net waar je tijd voor hebt en waar je zin in hebt.

Het verbouwen van je tuin levert veel rommel op

Bij een verbouwing van de tuin komt altijd veel rommel kijken, of je het nu zelf doet of als de hovenier het doet. Daarom is het een goed idee om eens te kijken naar een opslagcontainer huren. Hierin kun je gebruikte materialen opslaan. Zo wordt je tuin een stuk minder rommelig tijdens de verbouwing.

Wil je bijvoorbeeld grond gaan afvoeren, dan kun je het best een kleine container huren. Het mooie van zo'n kleine container is dat er toch relatief veel in kan, dat deze weinig ruimte inneemt en dat de verhuurder deze voor je leeggooit. Zorg er wel voor dat je niet een te kleine container kiest, want dan zou je nog een extra container moeten huren als er meer rommel uit je tuin komt dan je eerst had gedacht.

Bedenk dat je je tuin ook moet onderhouden

Veel groen in je tuin is leuk, maar als je niet echt van tuinieren houdt, is het misschien wat onpraktisch. Je moet de tuin namelijk ook onderhouden. Als je hier veel tijd voor hebt, of voor wilt vrijmaken, dan kun je kiezen voor een tuin met bijzondere planten.

Heb je wat minder tijd, dan zou je voor iets meer onderhoudsarm kunnen kiezen. Dat betekent niet dat je moet kiezen voor de oer-Hollandse tegeltuin, maar bijvoorbeeld voor planten die tegen vrijwel elk seizoen kunnen, of de tuin wat kleinschaliger opzetten.

Ook interessant