Verwarming & Sanitair

Verlaag je stookoliefactuur met deze tips

Verlaag je stookoliefactuur met deze tips
Door steeds stijgende energieprijzen is het belangrijk om minder stookolie te verbruiken. We verzamelden tien handige tips om jouw energieverbruik aanzienlijk te verminderen

TIP 1. Verwarm uw woning op de juiste temperatuur

Veel mensen draaien de temperatuur graag een graadje hoger, nochtans is een te hoge kamertemperatuur ongezond en zelfs oncomfortabel. Ideaal is een woonkamer temperatuur tss 20°C en 21°C

Wist u dat u door de verwarming één graad lager te zetten 7% energie bespaart?

Ideale omgevingstemperatuur:
  • 23°C in de badkamer (enkel wanneer ze in gebruik is)
  • 20°C in de woonkamer, de eetkamer, de werkruimte en de kinderkamers
  • 18°C in de keuken
  • 16°C in de slaapkamers

TIP 2. Verlaag de temperatuur ’s nachts en als je er niet bent

Zet de thermostaat zo’n uur voor het slapengaan op 14°C/16°C. Doe dit ook als er overdag niemand thuis is. Een kamerthermostaat met ingebouwde programmeerbare regelklok kan hier automatisch voor zorgen. Zo verbruik je 5 tot 8% minder brandstof.

Verlaag je stookoliefactuur met deze tips

TIP 3. Verlaag de temperatuur van jouw boiler

Verreweg het meeste warm water word gebruikt in de badkamer (bad en douche). Dat wordt hoogstens tot 40°C gebruikt. Je kan de productietemperatuur dus verlagen tot minimaal 65°C (om bacteriële redenen)

TIP 4. Controleer de druk van jouw verwarmingsinstallatie

De manometer naast jouw ketel geeft de druk aan. De ideale druk wordt vaak aangeduid door een pijl of een groene zone. Is de druk lager dan 1,5 bar, voeg dan water toe. Zakt de druk herhaaldelijk onder de 1,5 bar, neem dan contact op met jouw verwarmingstechnicus om het expansievat te vervangen. Dit komt het rendement van jouw verwarming ten goede.

TIP 5. Kies voor een weersafhankelijke thermostaat

Met een weersafhankelijke thermostaat kan je de temperatuur binnen aanpassen aan de buitentemperatuur. Voor meer comfort kan je ook beide combineren: een weersafhankelijke thermostaat als basisregeling en thermostatische kranen op de radiator om de temperatuur nog beter te regelen. Er bestaan zelfs programmeerbare thermostatische kranen (met een tijdschakelaar).

TIP 6. Laat uw installatie jaarlijks onderhouden

Een jaarlijks onderhoud van jouw verwarmingsinstallatie is niet alleen verplicht, maar heeft ook een positieve impact op jouw verbruik. Wist je dat een slecht afgestelde brander een meerverbruik van 20% kan veroorzaken? Een roetaanslag van 1 mm op de verwarmingsoppervlakken leidt tot een meerverbruik van minstens 3%. En nog een tip: doe een beroep op een MazoutExpert.

TIP 7. Ontlucht jouw radiatoren

Ontlucht elke radiator in huis door de kleine kraan van de radiator open te draaien. Draai de kraan weer dicht zodra er water uit komt. Begin altijd bij de radiator op het laagste punt van uw woning en werk zo naar boven.

TIP 8. Isoleer de achterkant van uw radiatoren

Radiatoren die tegen een buitenmuur staan, stralen evenveel warmte uit naar de muur als naar het interieur. Als je aluminiumfolie tegen de muur achter de radiator kleeft, kaatst die de warmte terug naar binnen.

TIP 9. Houd de radiatoren vrij

Plaats geen zetel of ander meubel voor een radiator. Zo blokkeer je de warmte en kan je tot 10% energie verspillen. Ook stof houdt warmte vast. Voor een optimaal rendement neem je dus best regelmatig het stof af van de radiatoren.

TIP 10. Vervang jouw oude ketel/brander

Is jouw verwarmingsinstallatie al wat ouder? Dan kan het interessant zijn om jouw ketel te vervangen, zelfs als hij nog goed werkt. Door een ketel van 20 jaar of meer te vervangen door een recent model met hoog rendement kan je tot 30% stookolie besparen. Meer info hierover vind je in het artikel ‘Is het rendabel om mijn verwarmingsinstallatie te vervangen?' Let wel: in Vlaanderen mag je vanaf 1/1/2022 een oude stookolieketel enkel nog vervangen door een nieuw exemplaar als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.

Bereken hoeveel je bespaart met een nieuwe stookolieketel of de combinatie met een zonneboiler

Ook interessant