Tips en weetjes over zonwering

Bron: Bouw & Wonen
Tips en weetjes over zonwering
Foto: decorette.nl
In het voorjaar is het heerlijk wanneer het zonnetje op het raam staat en het huis zachtjes verwarmt. Maar als de zomer er aan komt, wordt het vaak van het goede te veel. Om oververhitting tegen te gaan, kan een zonwering goed van pas komen. In dit artikel zullen we enkele tips en weetjes op een rijtje zetten.

Welk type zonwering?

Afhankelijk van de functie, kan je kiezen voor een ander type zonwering. Wil je ook beschutting voor de zon op je terras, of dienen enkel de kamers in de woning koel te blijven? Als je lekker koel van je terras wil genieten, kan je opteren voor een knikarm zonwering. Dit type zonwering is een uitschuifbare luifel die tegen de gevel bevestigd wordt. Met deze zonwering vang je twee vliegen met 1 klap. Het is binnen lekker koel en ook op je terras word je niet levend verbrand.

Buitenzonwering.

Buitenzonwering is het meest efficiŽnt, omdat de zon de kans niet krijgt om op de ramen te schijnen. De knikarm zonwering die we reeds vernoemd hebben, is uiteraard een type buitenzonwering. Er zijn ook nog andere types, zoals uitvalschermen, vrijstaande zonwering, markiezen, screens, shutters en rolluiken. Een uitvalscherm lijkt op een knikarm zonwering, omdat het ook schuin van het huis af staat. Maar het kan minder ver van het huis, zodat het niet echt geschikt is om onder te gaan zitten. Het zal enkel schaduw op het raam maken en niet tot op het terras.

Binnenzonwering

Binnenzonwering wordt, zoals het woord zegt, aan de binnenkant bevestigd. Dit zal wat minder efficiŽnt zijn, maar maakt wel meteen deel uit van het interieur. Dit kan gebruikt worden om meer stijl aan de kamer te geven. Voorbeelden hiervan zijn jaloezieŽn, lamellen, rolgordijnen en plissť gordijnen. JaloezieŽn of rolgordijnen geven een modern uitzicht, maar als je ook meteen geluidsisolatie wilt, kan je beter opteren voor gordijnen. Deze zullen het geluid beter absorberen.

Conclusie

Zoals het altijd gaat, begint eer ge begint. Denk goed na over de functie van de zonwering die je nodig hebt. Maar het oog wil ook wat, dus vergeet niet te kijken naar de esthetische kant. Het kan maar best ook passen in het geheel. Kijk meteen ook of er niet meerdere ramen een zonwering kunnen gebruiken. Als je er meerdere tegelijk laat plaatsen, kan je overal voor dezelfde look gaan. Bovendien kan je een beter aanbod krijgen en moet je maar 1 keer voorrijkosten betalen. Laat meerdere specialisten komen kijken en luister goed naar hun raad. Zij hebben tenslotte ervaring. Doe er uw voordeel mee.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo