Vloerbekleding

Reinig je wollen vloerkleed met deze tips

Reinig je wollen vloerkleed met deze tips
Wollen vloerkleden zijn om verschillende redenen een populaire keuze als het op vloerbedekking aankomt. Ze zijn zacht en comfortabel en geven elke kamer een vleugje luxe. Maar wat veel mensen niet weten is dat wollen vloerkleden ook veel andere voordelen hebben. Wol is een natuurlijke vezel, en daardoor ook milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. Het is ook een brandvertragende stof waardoor het een veiligere keuze is dan andere soorten vloerkleden. Een wollen vloerkleed is ook duurzaam, maar hoe maak je nu een wollen vloerkleed schoon als er een vlek op zit? Dat en meer lees je hier!

Maak je wollen vloerkleed zo snel mogelijk schoon

Als je een wollen vloerkleed met een vlek wilt reinigen, kan je het beste de vlek zo snel mogelijk aanpakken. Wollen vloerkleden zijn door hun natuurlijke vezels erg delicaat en moeten voorzichtiger worden behandeld dan andere soorten vloerkleden. De meest effectieve manier om een wollen vloerkleed schoon te maken is door het ter plekke te reinigen met een mengsel van een mild schoonmaakmiddel en warm water.

Voorzichtig deppen werkt het beste

Let er daarbij op dat je nooit op de vlek wrijft of een borstel gebruikt. Dit kan de natuurlijke vezels van het vloerkleed beschadigen, en de vlek mogelijk nog dieper in de stof duwen. Voorzichtig deppen met een vochtige doek is dus altijd het beste! Als er sprake is van een kleurstof die in het wollen vloerkleed terecht is gekomen, kun je deze het beste te lijf gaan met een papje van soda en water die je in laat trekken. De soda kan je later met een stofzuiger eenvoudig opruimen als het helemaal gedroogd is. Ook kun je proberen te deppen met een mengsel van witte azijn, afwasmiddel en water.

Huis-tuin- en-keukenmiddeltjes

Bij grote vlekken waarbij er veel vloeistof over je wollen vloerkleed heen is gemorst, kun je het beste zo snel mogelijk een grote hoeveelheid zout, soda of maizena op de vlek strooien. Wat deze drie producten namelijk met elkaar gemeen hebben is dat ze veel vloeistof op kunnen nemen. Wees dus beslist niet voorzichtig met de hoeveelheid die je op je wollen vloerkleed strooit! Het liefst laat je deze producten de hele nacht intrekken. De dag erna kun je de resten eenvoudig met een stofzuiger opzuigen. Dat helpt bij het verwijderen van achtergebleven deeltjes.

Een wollen vloerkleed professioneel laten reinigen

Bij hardnekkige vlekken kan je tenslotte overwegen om je wollen vloerkleed naar een professionele reiniger te brengen. De professionals kunnen moeilijke vlekken aanpakken zonder je vloerkleed te beschadigen en hebben speciale producten voor het reinigen van wollen vloerkleden. Als je dan toch zelf aan de slag wilt met schoonmaakmiddel, gebruik dan altijd middelen die geschikt zijn voor natuurlijke materialen en test het eerst op een klein oppervlak voordat je het hele vloerkleed reinigt.

Geniet van een schoon wollen vloerkleed!

Het schoonmaken van een wollen vloerkleed wordt een eenvoudige taak als het correct wordt uitgevoerd! Bij goed onderhoud kan het vloerkleed zelfs tot wel 15 jaar mee gaan. Als je niet zeker weet hoe je een wollen vloerkleed goed moet reinigen of welke producten je het beste kunt gebruiken, aarzel dan niet om een professional te vragen je te helpen. Een wollen vloerkleed is een prachtige aanwinst voor elk huis, dus zorg ervoor dat hem in de best mogelijke conditie houd!

Ook interessant