Vloerbekleding

Schade aan je houten parketvloer voorkomen en herstellen

Schade aan je houten parketvloer voorkomen en herstellen
Een houten parketvloer is een prachtige toevoeging aan je woning die je wilt beschermen. Om ervoor te zorgen dat de vloer er jarenlang mooi en glanzend uit blijft zien, is het essentieel om het goed te onderhouden. In dit artikel lees je een aantal praktische tips die zeker goed van pas komen. Van het reinigen en onderhouden tot aan professionele parket reparatie. Welk advies neem jij ter harte?

Regelmatig en juist onderhoud

Een van de beste manieren om schade aan je parketvloer te voorkomen, is door regelmatig onderhoud uit te voeren. Dit omvat stofzuigen en dweilen om vuil te verwijderen. Op deze manier krijgt het vuil geen kans om in het hout te trekken en ontstaan er minder snel krassen. Let wel op: gebruik altijd een opzetstuk voor je stofzuiger met een zachte borstel en dweil niet te nat.

Gebruik beschermende viltjes

Het verschuiven van meubels kan lelijke krassen en beschadigingen veroorzaken aan de vloer. Om dit te voorkomen, bevestig je beschermende viltjes onder de poten van je stoelen en tafels. De zachte viltjes verminderen de wrijving en voorkomen dat het parket sneller slijt op de plekken waar meubels regelmatig heen en weer worden geschoven.

Blootstelling aan vocht vermijden

Hout is gevoelig voor vocht, dus probeer de blootstelling aan water en vloeistoffen te vermijden. Dweil niet te nat en zorg ervoor dat je gemorst drinken zo snel mogelijk opruimt. Pas ook op met voorwerpen zoals plantenbakken. Wanneer er vocht in het hout trekt, kan het materiaal kromtrekken of kunnen er vlekken ontstaan. Dat is natuurlijk zonde van de mooie parketvloer.

Periodiek onderhoud door specialist

Zelfs als je de parketvloer goed schoonmaakt en onderhoudt, kan het na verloop van tijd tekenen van slijtage gaan vertonen. Overweeg daarom om periodiek onderhoud uit te laten voeren door een specialist. Door het hout te laten schuren en opnieuw te behandelen, krijgt het zijn frisse uitstraling weer terug. Bovendien krijgt de vloer op deze manier weer extra bescherming en verleng je de levensduur.

Professioneel herstel van parket

Als er toch schade aan je parketvloer optreedt, is het belangrijk om dit professioneel te laten herstellen. Schakel bijvoorbeeld een van de vloerspecialisten van Van Houdt Vloeren in. Zij kunnen onder andere beschadigde vloerdelen vervangen, krassen verwijderen en gaten opvullen. Het is vaak voordeliger om je huidige parketvloer te repareren dan het helemaal te vervangen. Bovendien is het een stuk duurzamer!

Door de bovenstaande tips op te volgen en tijdig in te grijpen wanneer dat nodig is, kun je vele jaren genieten van een mooie parketvloer.

Ook interessant