Vloerbekleding

Creatief met de veelzijdigheid van tapijttegels

Creatief met de veelzijdigheid van tapijttegels
Er komt een moment tijdens het inrichten van een huis of bedrijfspand dat je na gaat denken over de vloerbedekking. Natuurlijk staat beton mooi als je voor een industriële look gaat, maar zelfs dan kies je voor een extra isolerende laag om warmte je woning te geven. Er zijn verschillende soorten vloedbedekking om uit te kiezen. Een gietvloer bijvoorbeeld of laminaat. Heb je dan al eens aan tapijttegels? Tapijttegels vormen namelijk een populaire keuze voor zakelijke en woonomgevingen vanwege hun veelzijdigheid, duurzaamheid en het gemak waarmee ze gelegd en onderhouden kunnen worden.

Creëer een mooi patroon

Voordat je gaat beginnen met het leggen van tapijttegels is het goed om een plan te maken van wat voor effect je zou willen bereiken met de tegels. Je kan met tapijttegels namelijk verschillende figuren leggen, zoals een dambord, een grote ruit of een soort zebrapad van twee kleuren. Voor een speels effect zou je her en der een tapijttegel in een andere kleur kunnen plaatsen of de lengte van een ruimte extra kunnen benadrukken door langs de muren een lichtere tint te plaatsen dan er binnen. Er zijn heel veel verschillende kleuren tapijttegels en zelfs met al visuele effecten dankzij het gemêleerde garen, zodat je iedere ruimte een unieke uitstraling geeft. Op onlinetapijttegels.nl is heel veel inspiratie te vinden voor een leuke prijs. Heb je een idee voor de ruimte? Meet deze dan goed op. Zo weet je namelijk hoeveel tegels je nodig hebt om je visie tot uiting te brengen.

Tapijttegels leggen

Wanneer je de tegels in huis hebt, is het goed om de ondergrond voor te bereiden. Zorg ervoor dat de vloer waarop je de tapijttegels gaat leggen schoon, droog en vooral egaal is. Oneffenheden kunnen namelijk zichtbaar worden door de tapijttegels heen. En dat kan dan weer leiden tot een ongelijke slijtage, waardoor je gekke plekken in je tapijttegels krijgt. Vervolgens meet je de ruimte nog eens na en voer je je plan voor het leggen van de tegels uit. Tip: begin in het midden van de ruimte en werk naar buiten toe. Hierdoor hou je aan alle kanten van de ruimte ongeveer even grote snijstukken over. Het is het beste om de tegels steeds kruisgewijs aan te leggen. En nog een tip: plak die eerste tegel vast met dubbelzijdig tape, zodat hij niet verschuift. De rest van de tegels, behalve de randen voor het verschuiven, hoef je vaak niet vast te plakken.

Volg de pijlen

Wist je dat veel tapijttegels een pijl op de achterkant van de tegel hebben staan? Dit heeft de fabrikant gedaan, zodat je de tegels in dezelfde richting legt. De reden hiervoor is simpel: zo creëer je een uniform uiterlijk in de ruimte. Dit is tevens gemakkelijker met stofzuigen, want het garen is op een bepaalde manier bevestigd. Wil je toch spelen met verschillende richtingen, leg de tapijttegels dan eens om en om voor een uniek effect.

Snijden van tapijttegels

Je zal er bijna niet aan ontkomen om de tapijttegels aan de rand van de ruimte, dus langs de muren, te moeten inkorten. Zorg ervoor dat je een goed scherp mes hebt om de tegels mee op maat te snijden. Je kan dit uitmeten met een liniaal, maar ook door de tegel tegen de muur en over de laatst gelegde tegel heen te leggen. Vervolgens snij je de tapijttegel door langs de rand die zo is ontstaan. Het fijne hiervan is dat je zeker weet dat de halve tegel perfect past tussen de muur en de laatste hele tegel. En misschien past het restant dan wel op een ander plekje tussen de muur en een hele tapijttegel. Deze laatste rand kun je met dubbelzijdig tape vastzetten. Hierdoor blijft alles netjes liggen.

Plakken vs. antislip

Het is mogelijk om de gehele vloer met dubbelzijdig tape vast te leggen. Maar je kan ook voordat je de tegels legt een laagje antislip aanbrengen op de ondervloer. Hierdoor hoef je niets te plakken (behalve voor de zekerheid de eerste tegel) en blijven de tegels op hun plek. Let wel: na aanbrengen moet de antislip uitharden.

Makkelijk in onderhoud

Net als vloerkleden of kamerbreed tapijt kun je tapijttegels gewoon stofzuigen met een borstelstofzuiger. Dit helpt om haren, vuil en stof te verwijderen. Een borstelstofzuiger is daarnaast vriendelijker voor de pool van het tapijt. Bij vlekken zou je de tegel zelfs uit het patroon kunnen halen om deze gemakkelijker schoon te maken.

Tip: bewaar reservetegels

Vaak hou je na het leggen van de tapijttegels reservetegels over. Bewaar deze op een droge plek, want hiermee kun je tapijttegels die onherstelbaar beschadigd zijn of hardnekkige vlekken bevatten gewoon vervangen.

Tapijttegels vormen een makkelijke manier om diverse vloeren mee te versieren. Kies je favoriete kleuren en creëer een unieke vloer die past bij jouw woning, stijl en smaak.

Ook interessant