Verwarming & Sanitair

Mitsubishi Electric stelt meest energie- en klimaatefficiënte warmtepompen voor

Mitsubishi Electric stelt meest energie- en klimaatefficiënte warmtepompen voor
Mitsubishi Electric, toonaangevend producent van elektrische en elektronische producten en ​ systemen, pakt uit met haar eerste beurs voor verwarmings- en koelingssystemen: de Heat Pump Days op 18 en 19 april in De Hoorn in Leuven. Bezoekers ontdekken er de nieuwste innovaties waarmee Mitsubishi Electric inspeelt op de stijgende vraag naar duurzame verwarming en koeling van woningen en gebouwen. De primeur op de beurs is de hoogtechnologische lucht-water warmtepomp op het natuurlijk milieuvriendelijk koelmiddel R290 propaan. Ook de nieuwe generatie Hyper Heating toestellen, en dit zowel voor lucht/lucht als lucht/water warmtepompen, zijn van de partij. Een andere blikvanger is de uiterst ecologische QAHV-warmtepomp die gebruik maakt van CO2 als natuurlijk koelmiddel en hierdoor CO2 neutraal is. Verder toont Mitsubishi Electric in Leuven haar ‘state of the art’ klimatisatie-oplossingen voor computercentra, het nieuwe gamma koel- en vriesapparatuur op CO2 met warmterecuperatie en een nieuw gamma ventilatiesystemen met warmterecuperatie.

Mitsubishi Electric stelt meest energie- en klimaatefficiënte warmtepompen voor
Mitsubishi Electric stelt op de Heat Pump Days haar meest duurzame totaaloplossingen aan lucht/lucht, lucht/water en geothermische warmtepompen voor elk type residentiële, commerciële of industriële toepassingen voor. Hiermee daagt Mitsubishi Electric de klassieke warmte- en koelingssystemen uit met een volwaardig ecologisch alternatief.

“Tijdens de Heat Pump Days zetten we, naast onze laatste nieuwe en vernieuwde mens-, klimaat- en milieuvriendelijke oplossingen, ook de meest recente markttrends en technologische evoluties in de kijker tijdens workshops met gastsprekers en experts en met gegidste rondleidingen. Met deze immersieve beleving worden de bezoekers volledig ondergedompeld in de nieuwe realiteit én toekomst van het koelen en verwarmen van gebouwen in een fossielvrije maatschappij met een nul CO2- uitstoot,” zegt Piet De Paepe, Root Sales Manager Mitsubishi Electric.


De warmtepompen, die gebouwen zowel opwarmen als afkoelen en tot meer dan 75% van hun energie halen uit lucht, water of bodem, besparen immers fors op CO2-uitstoot én energiekosten. De vraag ernaar zit dan ook in de lift. Zeker omdat vanaf 2025 in ons land enkel nog nieuwbouw met 100% fossielvrije verwarming en koeling toegelaten is.

Mitsubishi Electric stelt meest energie- en klimaatefficiënte warmtepompen voor

Efficiënt én duurzaam verwarmen en koelen van woningen

Mitsubishi Electric toont op de Heat Pump Days meerdere primeurs voor de residentiële markt. Zo is er de nieuwste Hyper Heating technologie waarbij warmtepompen op aerothermie hun 100% verwarmingsvermogen blijven behouden tot -25°C met een verzekerd bereik tot maar liefst -30°C. Mitsubishi Electric is al jarenlang een pionier voor deze technologie. Het nieuw ontwikkelde compressordesign garandeert een uitzonderlijke energie-efficiëntie en wordt zowel op de serie M warmtepompen, als de lucht/water warmtepomp systemen toegepast. Verder presenteert Mitsubishi Electric ook de nieuwe inverter-geregelde warmtepompen met R32-compressoren die nog krachtiger, efficiënter en geluidsvriendelijker zijn dan hun voorgangers. Ook de nieuwste Ecodan Monoblock-warmtepomp met natuurlijk koudemiddel R290 komt op de Heat Pump Days aan bod. Dit nieuwe model van duurzame warmtepompen met de laatste generatie controllers is een slimme oplossing voor zowel renovatie, nieuwbouw of vervanging in bestaande woningen. Afsluiter van vernieuwingen in het assortiment zijn de nieuwe residentiële verticale verse luchtsystemen met energierecuperatie. Deze oplossing met intelligente ‘cloud controllers’ biedt een hoge luchtkwaliteit dankzij intensieve filtering, hoge externe statische druk tot 200Pa en een bijzonder laag geluidsniveau vanaf 31db.

Versterkt en vernieuwd aanbod voor commerciële gebouwen

Blikvangers voor commerciële gebouwen zijn de warmtepompoplossingen voor hoge temperaturen in verwarming en aanmaak van sanitair warm water. De QAHV warmtepomp is een zeer klimaatvriendelijke CO2 neutrale oplossing die gebruik maakt van het natuurlijke koudemiddel CO2 (GWP 1) met vertrek watertemperatuur tot 90°C tot -25°C. Het CAHV model gebruikt op haar beurt het nieuwe koelmiddel R454C (GWP 148) met vertrek watertemperatuur tot 70 °C ​ tot -20°C. Verder toont Mitsubishi Electric ook de nieuwe mogelijkheden op het gebied van het sneller en voordeliger plannen en installeren van het R32 City Multi Hybrid VRF-systeem dankzij de verticale plaatsing, de kleinere leidingdiameters en krachtigere pompen. Mitsubishi Electric breidt ook haar aanbod uit met koelmachines voor koel- en vriestoepassingen van koel- en diepvriesmeubels en koel- en diepvriescellen.

Mitsubishi Electric stelt meest energie- en klimaatefficiënte warmtepompen voor

Totaaloplossingen voor IT-koeling

Mitsubishi Electric ontwikkelt en produceert volledig geïntegreerde performante oplossingen voor IT-koeling voor kleine en middelgrote rekencentra. De communicatie tussen de systeemcomponenten verloopt via de Hydronic Plant Connect-software (HPC) van het bedrijf. Op de Heat Pump Days worden de meest recente vernieuwingen voor deze totaaloplossingen getoond, waaronder de nieuwe w-MEXT-klimaatkasten die het grootste koelvermogen op een minimaal oppervlak bieden, de nieuwe krachtige precisieklimaatkast s-MEXT en de doorontwikkeling in de i-BX-serie met R32 die het toepassingsgebied vergroot.

Ook het uitgebreid gamma van luchtgekoelde ‘chillers’ en omkeerbare warmtepompen met koudemiddel R32, dat geoptimaliseerd werd voor toepassingen in comfort-, proces- en IT-koeling, komt aan bod. Opvallende nieuwigheden zijn hier het extreem compacte MEHP concept met vertrektemperatuur tot 65° bij -2°C en de frequentie gestuurde R32 ME scrollcompensoren voor hoge performantie, die de traditionele grenzen van koudwatersystemen en warmtepompen overtreffen.

Voor koeling, verwarming en verse lucht voor grote volumes toont Mitsubishi Electric de nieuwste WSM3 inverter gestuurde rooftop monoblok met koelmiddel R32. Met vermogens van 80 tot 180 k en bij een volledig nieuw gamma plug & play luchtbandelingskasten S-AirME werden de energie- efficiëntie en het geluidsniveau verder geoptimaliseerd.

Andere blikvangers zijn tenslotte de klimatisatie-oplossingen van de RC Group, een merk van Mitsubishi Electric, en de X-type precisieklimaatregeling voor computercentra.

“Om de nabijheid bij onze partners en klanten en de kennisoverdracht over ons breed assortiment aan verwarmings- en koel- en vriesoplossingen te versterken, nemen we niet langer deel aan grote bouwbeurzen maar organiseren we als alternatief de Heat Pump Days. We investeren continu in het optimaliseren van de energie-efficiëntie en het verlagen van de ecologische voetafdruk van onze oplossingen. Het resultaat is het meest vooruitstrevende energie- en klimaatvriendelijke aanbod aan totaaloplossingen voor warmtepompen dat we tonen op onze beurs”, aldus Piet De Paepe van Mitsubishi Electric.

Ook interessant