Verwarming & Sanitair

Elektrische boiler of warmtepompboiler? Alle verschillen op een rijtje

Elektrische boiler of warmtepompboiler? Alle verschillen op een rijtje
Een groot deel van je energieverbruik gaat naar de opwarming van je sanitair water. Daarom wordt het steeds belangrijker om na te denken over de manier waarop je verwarmt. Is de warmtepompboiler echt zo rendabel als iedereen beweert? Of tipt er momenteel nog niets aan de klassieke, elektrische boiler? Om je de keuze gemakkelijker te maken, zetten we alle verschillen tussen de elektrische boiler en de warmtepompboiler op een rijtje!

Verschillende verwarmingstechniek

Het grootste verschil tussen beide boilers, is de manier waarop ze je sanitair water verwarmen. Het water in een elektrische boiler wordt opgewarmd door een verwarmingselement in de tank. En dat verwarmingselement wordt volledig aangedreven door elektriciteit. Een warmtepompboiler, daarentegen, gebruikt warmte uit de omgeving om je water op te warmen. Pas als de omgevingswarmte niet voldoende blijkt om het water op temperatuur te krijgen, springt de elektrische weerstand bij.

Verschillende rendementen

Een elektrische boiler werkt voor 100% op elektriciteit. Bij een warmtepompboiler is het aandeel elektriciteit amper 25%. De overige 75% haalt ze integraal uit de omgeving, een natuurlijke onuitputtelijke bron. Het zal je dan ook niet verwonderen dat de rendementen van een warmtepompboiler een pak hoger liggen. Dat bewijst ook het verschil in SCOP. De SCOP geeft de verhouding weer tussen het energieverbruik en de hoeveelheid gegenereerde warmte. Bij een elektrische boiler is de SCOP ongeveer gelijk aan 1, wat betekent dat ze met 1 kW elektriciteit ook 1 kW warmte kan afgeven. Een warmtepompboiler heeft een gemiddelde SCOP van minstens 3 en is dus minstens 3 keer rendabeler.

Verschil in duurzaamheid

De warmtepompboiler put voornamelijk uit een hernieuwbare energiebron, de omgevingslucht. Het beetje elektriciteit dat ze nodig heeft, kan je zelfs perfect opvangen met zonnepanelen waardoor je 100% duurzaam verwarmt. Daarom is er geen twijfel mogelijk dat de warmtepompboiler veel ecologischer is dan haar elektrische broertje. Omdat elektriciteit vaak opgewekt wordt aan de hand van fossiele brandstoffen ligt de CO2-uitstoot van die laatste veel hoger.

Verschil in prijs

Het grote voordeel aan een elektrische boiler is dan weer de lage aankoopprijs. Met een warmtepompboiler bespaar je maandelijks echter fors op je energiefactuur. Daardoor ligt de terugverdientijd op amper 5 jaar. Bovendien krijg je ook nog eens een fikse premie op de installatie van een warmtepompboiler. Dan is het nog maar de vraag of het verschil in aanschafprijs op lange termijn nog zo hard doorweegt.

Maak nu een afspraak bij Energy Protect en geniet van interessante beurscondities!

Dus… elektrische boiler of warmtepompboiler?

We kunnen dus duidelijk stellen dat je met een warmtepompboiler heel wat euro’s uitspaart, zowel op de lange als op de korte termijn. Wil je ook meestappen in het groene energieverhaal? Vraag dan gratis advies aan de energie-experts van Energy Protect!

PS je woning nog verder optimaliseren? Energy Protect maakt deel uit van Group Protect, een dynamische bouwgroep waar je ook terecht kunt voor isolatie, vochtbestrijding, airco’s, warmtepompen en gevel- & dakreiniging.

Ook interessant