Energie

Energetisch renoveren: zo begin je eraan

Energetisch renoveren: zo begin je eraan
Heb je je droomwoning gevonden, maar is er nog werk aan de winkel wat betreft de energiezuinigheid? Dan is het hoog tijd om een energetische renovatie te overwegen. Want hoe beter de energiewaardes van je woning, hoe hoger je wooncomfort en hoe lager je energiefactuur. Maar hoe pak je dat nu het best aan? Dankzij dit vijfstappenplan wordt energetisch renoveren peanuts!

Stap 1: isoleer je woning

Isolatie is de eerste sleutel tot succes. Door je woning maximaal te isoleren, minimaliseer je het warmteverlies en hoef je ook minder te stoken. Je isoleert het best van boven naar beneden: begin met een degelijke dakisolatie en ga zo verder naar beneden met een degelijke gevel- of spouwmuurisolatie. Lees hier alles over de verschillende isolatiemogelijkheden.

Stap 2: plaats dubbele beglazing

Isolatie gaat hand in hand met dubbele beglazing. Heb je nog ramen met enkele beglazing? Dan is dit jouw call om die te vervangen door dubbele beglazing. Sinds 2020 is dubbel glas namelijk verplicht in elke woning. Durf je nog verder te kijken, dan is driedubbele beglazing zeker het overwegen waard. Drievoudig glas isoleert tot wel 12 keer beter dan enkel glas en tot 6 keer beter dan dubbel glas. Bovendien is het slechts een kwestie van tijd vooraleer driedubbele beglazing de norm wordt.

Stap 3: maak je woning vochtvrij

Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe luchtdichter je woning wordt. Ventilatie is daarom een absolute must. Een woning krijgt dagelijks tot wel 20 liter vocht te verwerken. Als dit vocht niet naar buiten kan, krijg je in een mum van tijd te maken met schimmels of muffe geuren ten gevolge van condensatie. Bovendien is vochtige lucht ook veel moeilijker te verwarmen dan droge lucht. Reden te meer om vochtproblemen aan te pakken. Lees hier hoe je dat doet.

Stap 4: ga voor zonnepanelen

Kan je de voorgaande stappen al afvinken? Dan kan je beginnen nadenken over technieken om slim om te gaan met je energie. Met zonnepanelen kan je bijvoorbeeld zelf je energie opwekken, waardoor je minder afhankelijk bent van het net. Heb je al zonnepanelen liggen? Dan kun je een thuisbatterij of thermische batterij, ook wel gekend als warmtepompboiler, overwegen.

Group Protect - Energetisch renoveren: zo begin je eraan

Stap 5: verwarm je sanitair water met een warmtepompboiler

Heb je ook al zonnepanelen? Dan kan je beginnen nadenken over het slim verwarmen van je sanitair water. Een warmtepompboiler is het geknipte alternatief voor de klassieke elektrische- of gasboiler. Omdat hij tot 75% van zijn nodige energie uit de omgevingslucht haalt, is hij een pak energiezuiniger. Door de combinatie met zonnepanelen kan je de overige 25% aanvullen met opgewekte energie van je zonnepanelen.

TIP: Bespaar nog meer dankzij Mijn VerbouwPremie!

Wie energetisch renoveert, wordt beloond met uiterst interessante premies. Energy Protect bundelt ze voor jou in een handig overzicht: vraag hier je gratis premiegids aan en spaar nog meer uit!

Energetisch renoveren met Group Protect

Klaar om je woning energetisch te renoveren? Reken op Group Protect voor gepast advies op maat van jou en jouw woning. Geniet tot eind oktober van beurscondities op oplossingen bij Energy Protect, Aqua Protect, Iso Protect en Mos Protect.

Group Protect - Energetisch renoveren: zo begin je eraan

Ook interessant