Verbouwen

Heel wat energierenovaties zijn niet vergunningsplichtig

Heel wat energierenovaties zijn niet vergunningsplichtig
Gisteren hebben verschillende kranten bericht dat de hoge energieprijzen geen significant effect hebben gehad op het aantal vergunde renovaties. Dit op basis van een analyse van prof. Johan Albrecht van de UGent. Volgens Embuild Vlaanderen bieden vergunde renovaties slechts een gedeeltelijk beeld om op zo’n korte termijn de reactie te peilen van huishoudens op de gasprijzen, die vooral sinds het najaar van 2022 fors de hoogte in gingen. Andere parameters bieden een genuanceerder beeld: Mijn Verbouwlening van de Vlaamse overheid zit sinds september 2022 in de lift. Daarnaast werden er vorig jaar bijna 100.000 zonnepaneelinstallaties en meer dan 33.000 thuisbatterijen geplaatst. Daarnaast wijst Embuild Vlaanderen op de invoering van de renovatieplicht voor nieuwe eigenaars sinds januari 2023.

De hoge energieprijzen hebben voorlopig nog geen effect op het aantal vergunde renovaties. Die analyse hoeft niet te verbazen aangezien vergunde renovaties slechts een gedeeltelijk beeld geven; de publicatie van vergunde renovaties drie maanden vertraging kent; en een ingrijpende renovatie vaak een tijdrovend totaalproject is.

  • Vergunde renovaties weerspiegelen een beperkt deel van het totale aantal energierenovaties. De meeste zijn niet-vergunningsplichtig. Het isoleren van muren, daken en vloeren kan in de meeste gevallen zonder vergunning. Ook voor PV-installaties, warmtepompen of de installatie van een ventilatiesysteem is geen vergunning noodzakelijk.
  • De cijfers over de vergunde renovaties lopen achter op de realiteit. De publicatie van vergunde renovaties gebeurt met een vertraging van 3 maanden. Vandaag kennen we enkel de vergunde renovaties tot en met oktober 2022. Daar komt nog bij dat het traject van vergunningsaanvraag tot goedgekeurde vergunning ook 3 maanden duurt. Hierdoor hebben we vandaag enkel informatie over vergunningen die in de zomer werden aangevraagd. De piek van de gasprijzen vond plaats in september 2022.
  • Als er voor een renovatie een vergunning noodzakelijk is, dan gaat dit vaak over zeer ingrijpende werken die verder gaan dan enkel isoleren of de installatie van zonnepanelen. Dit vereist een goede voorbereiding en de medewerking van een architect, wat ook snel enkele maanden in beslag kan nemen.

Renovatieleningen en premie-aanvragen

Een alternatieve maatstaf is het aantal renovatieleningen. Zo krijgen we ook een beeld van de niet-vergunningsplichtige renovaties. Maar renovaties die volledig worden uitgevoerd met eigen middelen komen dan weer niet voor in deze cijfers. Volgens cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet bedroeg het aantal kredieten voor renovatie in België in het vierde kwartaal van 2022: 10.464. Dit is een kleine daling vergeleken met het vierde kwartaal 2021: 12.856.

Maar in september 2022 lanceerde de Vlaamse Regering de Mijn Verbouwlening. Hiermee kan een gezin, dat voldoen aan bepaalde inkomensvoorwaarden, tot 60.000 euro lenen om renovatiewerken uit te voeren tegen een voordelige rente. De Mijn Verbouwlening kende al een groot succes: 12.100 Vlamingen vroegen deze lening al aan. Bovendien werden er meer Mijn Verbouwleningen aangevraagd in het vierde kwartaal van 2022 dan er klassieke renovatiekredieten in België werden goedgekeurd. Ongetwijfeld hebben veel gezinnen een Mijn Verbouwlening aangevraagd als gevolg van de hoge energieprijzen.

Volgens Veka-cijfers werden er in Vlaanderen in 2022 bijna 100.000 extra zonnepaneelinstallaties geplaatst en werden er 33.258 premie-aanvragen voor een thuisbatterij ingediend. Daarnaast blijkt uit een enquête van Embuild Vlaanderen en Techlink dat aannemers actief in isolatiewerken, nieuwe beglazing en de installatie van warmtepompen en pv-panelen geconfronteerd worden met volle orderboekjes en langere wachttijden. Ook deze cijfers geven aan dat veel gezinnen wel renoveren als reactie op de hoge energieprijzen.

“De nieuwe renovatieverplichting voor energieverslindende woningen zal nu nieuwe eigenaars aanzetten om binnen de vijf jaar een ingrijpende energierenovatie uit te voeren. Die doet hun energiefactuur dalen waardoor er budgettaire ruimte vrijkomt om een energielening te financieren. Voorts verwacht Embuild Vlaanderen verwacht dat de meeste huishoudens nu al beter zullen doen dan renoveren tot EPC-label D, aangezien de Vlaamse overheid onlangs het verstrengingspad voor de komende jaren richting label A heeft bekend gemaakt”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.

Ook interessant