Duurzaam Bouwen

Europa schakelt BuildUp in om diepgaande energetische renovaties te versnellen

Europa schakelt BuildUp in om diepgaande energetische renovaties te versnellen
Werknemers aan het werk in de BuildUp-fabriek in Aarschot
BuildUp, de specialist in off-site constructie voor nieuwbouw en energetische renovatie, werd geselecteerd voor het Europese subsidietraject Life Giga Regio Factory. Dat project wil energetische renovatie versnellen en toegankelijker maken, maar illustreert vooral de grote nood om op (veel) grotere schaal energetisch te gaan renoveren. BuildUp ziet met de selectie opnieuw zijn leidende rol in energieneutraal off-site bouwen bevestigd. Dat ontgaat ook Vlaanderen niet, want vandaag komt Vlaams Minister van Wonen Diependaele langs bij BuildUp voor een bedrijfsbezoek.

Verouderde woningen lekken energie

In Europa moeten 43 miljoen woningen een energetische renovatie ondergaan om ons continent tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Een gigantische opdracht die voor overheden een enorme kost met zich meebrengt, maar ook ongeziene opportuniteiten voor wie het potentieel van off-site bouwen wil benutten. Off-site energetische renovatie staat voor: woningen diepgaand en structureel renoveren door een isolerende bouwschil rondom de huizen aan te brengen met complete gevels en daken die in een productiehal worden geassembleerd. Daarmee kunnen grote projecten als de energierenovatie van een sociale woonwijk in recordtempo worden uitgevoerd.

BuildUp in EU-consortium voor energetische renovatie sociale woningen

Dat ziet ook de Europese Commissie in, die BuildUp selecteerde als één van 15 bedrijven actief in België, Duitsland, Italië en Frankrijk om samen een consortium te vormen met als gezamenlijk doel: tegen 2030 de energetische renovatie van 750.000 sociale woningen met een off-site geproduceerde bouwschil te faciliteren. Op Belgisch niveau zijn naast BuildUp ook partners betrokken als Buildwise (voormalige WTCB), Greenwin en Housing Europe – het overkoepelend orgaan (met hoofdzetel in België) voor sociale woningbouw in Europa. Het consortium wordt gecoördineerd door Greenflex.

Europa schakelt BuildUp in om diepgaande energetische renovaties te versnellen
Een afgewerkte gevel in het atelier van BuildUp

Michael De Bouw, labohoofd « Renovatie & Erfgoed » bij Buildwise: “We zijn vereerd dat Buildwise, het innovatiecentrum voor de bouwsector in België, sinds een 10-tal jaar samen met bouwbedrijven pioniert in een aantal innovatieve projecten rond digitalisering en prefab-renovatie. De 'off-site construction'-aanpak voor renovaties is één van dé sleutels om een grootschalige renovatie-golf te realiseren met kwalitatieve en doorgedreven renovatietechnieken. Hiervoor dienen niet alleen technische uitdagingen te worden aangepakt, maar ook de markt en organisatie, zodoende de sector kan investeren en opschalen om deze praktijken effectief te laten doorbreken in de Belgische bouwsector."


Off-site constructie is de toekomst van de bouw

De financiering van het Europese subsidieproject Life Giga Regio Factory verloopt via het LIFE- programma, het financieringsinstrument van de Europese Commissie voor milieu- en klimaatactie. De Europese belangstelling voor BuildUp is een enorme opsteker, zegt CEO van BuildUp Hélène de Troostembergh, maar volstaat niet. “Dat BuildUp aan een steile opmars bezig is, bewijst wel dat we opnieuw voor een prestigieus Europees project gevraagd worden. Alleen blijft ons land intussen achterop hinken als het aankomt op energetische renovatie. Ik hoop dan ook dat onze lokale en bovenlokale overheden uit onze selectie meenemen dat off-site constructie dé toekomst is voor energetisch duurzaam én razendsnel bouwen en renoveren op grote schaal.”

Europa schakelt BuildUp in om diepgaande energetische renovaties te versnellen

Vlaams Minister van Wonen vindt inspiratie bij BuildUp

De aandacht van de Vlaamse overheid voor het potentieel van BuildUp en energetisch renoveren groeit intussen wel. Op vrijdag 27 januari kwam Vlaams Minister van Wonen Diependaele op werkbezoek. Doel: het Europese energetische renovatieproject waar BuildUp aan deelneemt linken aan meer lokale beleidsinspanningen op het vlak van energetische renovatie.

"Als minister van wonen juich ik innovatie in de bouwsector toe. We zullen de sector de volgende jaren nodig hebben om alle uitdagingen op het gebied van wonen het hoofd te bieden. Sociale woningbouw kan hiertoe een belangrijke katalysator zijn: we ‘experimenteren om te leren’. De Vlaamse regering draagt graag een steentje bij: via de projectoproep maken we 10 miljoen euro vrij ter stimulering van innovatieve en experimentele technieken in een regelluw kader. De ervaringen verankeren we in de algemene procedures rond sociale woningbouw. Zo willen we evolueren naar een snellere bouw en energetische renovatie van het sociaal patrimonium in Vlaanderen", aldus Matthias Diependaele.

Ook interessant