Hoe kies ik voor de juiste soort zonnepaneel?

  BE   21 februari 2019 Bron: Bouw & Wonen
Hoe kies ik voor de juiste soort zonnepaneel?
Als je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen, kan het lastig zijn om te besluiten voor welk soort zonnepanelen je moet kiezen. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten zonnepanelen. Welke soort je moet kiezen hangt af van je eigen wensen en behoeften. Wij geven dé tip voor het maken van deze beslissing, zodat je duurzaam kan besparen!

Monokristallijn zonnepanelen

Zonnepanelen van monokristallijn, die bekend staan als de ‘zwarte zonnepanelen’, zijn de meest gekozen soort zonnepanelen onder de Vlamingen. De zonnecellen van een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Monokristallijn zonnepanelen hebben een vermogen van 280 tot 360 wp*, waardoor ze het meeste vermogen leveren van alle soorten zonnepanelen (*wp is de maximale hoeveelheid stroom die per seconde door de zonnepanelen kan worden opgewekt).

Polykristallijn zonnepanelen

In tegenstelling tot monokristallijn bestaan de zonnecellen van polykristallijn uit meerdere kristallen. Polykristallijn zonnepanelen hebben een vermogen van 260 tot 310 wp. Het verschil tussen mono- en polykristallijn zonnepanelen zit hem in het smeltproces. Om deze reden hebben polykristallijn zonnepanelen een andere kleur, namelijk blauw.

Amorf zonnepanelen

Amorf zonnecellen bevatten geen kristallen, waardoor de platen buigbaar zijn. Amorf zonnepanelen hebben een vermogen van 120 wp tot 150 wp. Voor particuliere installaties is de marktaandeel van amorf zonnepanelen vrijwel onbestaande in Vlaanderen, mits je een over een groot oppervlak bezit welke weinig belast moet worden.

Kosten van de soorten zonnepanelen

De kosten verschillen voor elke type zonnepaneel. De aanschafprijs van monokristallijn panelen is het hoogst, maar als je, naast het streven naar maximaal rendement, een beperkte ruimte op het dak heeft, is het aan te raden om deze variant te overwegen. Over het algemeen kan de volgende prijsindicatie worden aangehouden.

Type zonnepaneelPrijs
Monokristallijnvanaf 200 € per paneel
Polykristallijnvanaf 190 € per paneel
Amorf (dunne film)goedkoopste optie

Om echter het meest rendement uit zowel de zonnepanelen als de aanschaf van zonnepanelen te halen, wordt er aangeraden om offertes te vergelijken.

Waarom offertes vergelijken? Door offertes te vergelijken krijg je persoonlijk advies van zonnepanelen specialisten in jouw regio. De specialisten nemen contact met je op voor persoonlijk advies en een prijsopgave op maat. Dit is geheel gratis en vrijblijvend en het scheelt ook een hoop zoekwerk! Daarnaast bespaar je door (tot vijf) offertes aan te vragen flink op je te maken kosten. Vraag daarom vandaag nog je offertes aan en streef naar een duurzame wereld!Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo