Een studio of appartement, wat is verstandiger?

28 juni 2022 Bron: Bouw & Wonen
Een studio of appartement, wat is verstandiger?
Ben je momenteel aan het overwegen om een studio te huren? Of twijfel je toch nog met een appartement? Er is voor beide opties veel te zeggen als het om voors en tegens gaat en de keuze die je uiteindelijk maakt is van een aantal factoren afhankelijk. Wat zijn de grote verschillen en waarom kies je uiteindelijk het een en niet het ander? Er bestaan enkele grotere verschillen tussen een studio en appartement. Het belangrijkste is de huurprijs, het aantal kamers en de totale oppervlakte. Het eerste komt natuurlijk weer voort uit de andere twee factoren. En waar moet je verder nog rekening mee houden?

Grotere oppervlakte betekent grotere prijs

Het huren van appartement in de grote steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam is prijzig, de huurprijs is ook iets dat afhankelijk van een aantal verschillende factoren zeer sterk kan variëren. De meeste appartementen in de steden zijn rond de 70 vierkante meter groot. Als je in de binnenstad zit zijn deze echter kleiner. Als je in de buitenwijken zoekt zijn ze soms groter. Eigenlijk in de meeste gevallen blijft de oppervlakte van een studio wel achter bij een appartement. Voor een appartement begint de prijs al snel rond de 800 euro per maand aan huur, dit kan flink oplopen overigens, zeker in Amsterdam.

Een studentenkamer versus studio

Vaak gaan studenten als ze beginnen met studeren naar een studentenkamer of studio, het hangt er vanaf hoe het op dat moment met het budget gesteld is. Vaak vertrekken studenten na hun studie ook snel uit hun studentenkamer als ze die hebben. Een studio is als student dus een vrij logische stap. De meeste studio’s liggen vaak in het centrum van de stad, dat is aantrekkelijk als je overal dichtbij wilt zitten.

Hoeveel kamers heb je echt nodig?

Natuurlijk, meer woonruimte is altijd fijner, maar het is wel belangrijk je eens goed af te vragen hoeveel woonruimte je nu echt nodig hebt. Het belangrijkste verschil tussen een studio en appartement is het aantal kamers. Appartementen hebben een woonkamer en vaak meerdere slaapkamers. De huurprijs stijgt echter wel sneller naarmate je een appartement hebt met meer kamers, maar als bijvoorbeeld gaat samenwonen dan hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn. Het huren van een studio is dus een stuk goedkoper. Je hebt weliswaar minder woonruimte, maar daar wen je aan, het is een stap vooruit ten opzichte van een studentenkamer, je hebt je eigen paleisje in de grote stad en je hebt een stuk minder maandelijkse huur.

Gemeubileerde studio huren

Steeds vaker worden studio’s compleet gemeubileerd en gedecoreerd verhuurd. Dit komt omdat dit soort woonruimte ook steeds vaker wordt verhuurd aan buitenlandse studenten of professionals die tijdelijke woonruimte zoeken. Een gemeubileerde studio heeft dus als grote voordeel dat je zelf niet je eigen meubels aan hoeft te schaffen en de verhuiskosten komen een stuk lager te liggen.

Studio huren? Een goed idee!

Een studio huren is een prima idee wanneer je graag in de stad wilt blijven wonen en niet al te veel huur wilt betalen. Zeker als net afgestudeerde of als beginnende student is dat zeker een goed idee. Je hebt iets minder woonruimte, maar daar ga je wel aan wennen, als je creatief genoeg bent maak je alles gezellig!

Op zoek naar betaalbare woonruimte in Amsterdam of Utrecht? Als jij een jonge, ambitieuze, harde werker bent die aan de weg timmert dan is Change= echt iets voor jou! Woonruimte tegen een betaalbare prijs, volledig gemeubileerde en gestoffeerde appartementen met een eigen keuken en badkamer. Neem eens een kijkje en zie wat er voor jou tussenzit.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo