Energie

De toekomst van Nederland op het gebied van gas en stroom

De toekomst van Nederland op het gebied van gas en stroom
Al enige tijd wordt er gesproken over een gasvrij Nederland. Zo speculeert men dat deze verandering rond het jaar 2050 doorgezet zal worden. In diverse gemeentes hebben lokale politieke partijen coalities gevormd om zodoende nieuwe gemeentebesturen te vormen en deze doelstelling na te leven. Er is ondervonden dat het jaarlijkse energieverbruik van een gemiddeld huishouden voor twee-derde uit gas bestaat. Zo verbruikt men per jaar ongeveer 14.000 KWh aan gas en 3.000 KWh aan stroom. Het zal dus vrij moeilijk zijn om een huishouden te voorzien van een jaarlijkse energiebehoefte door puur en alleen zonnestroom. Dit zou namelijk betekenen dat er meer dan 60 zonnepanelen per huis geïnstalleerd moeten worden. De aankomende tijd zal de consument dus nog niet heel veel merken van deze doelstelling. De geleverde energie zal de voortkomen uit een combinatie van gas en stroom. Toch wordt er in dit artikel meer informatie verschaft over het gasvrij maken van Nederland en wat voor invloed dit zou kunnen hebben op de consument.

Het gasvrij maken van gemeentes door milieu redenen

Een van de voornaamste redenen om Nederland gasvrij te maken, heeft te maken met het reduceren van de totale CO2 uitstoot. Volgens het CBS produceert het totale aantal van particuliere huishoudens in Nederland per jaar tussen de 35.000 en 40.000 miljoen kg aan CO2-emissies. Dit dient dan ook niet lichtjes genomen te worden. Zo is de uit stroom (opgewekt uit fossiele brandstof) afkomstige 3.000 KWh namelijk al goed voor een CO2-emissie van bijna 1.600 kg. De emissies van de 14.000 KWh afkomstig uit gas zijn goed voor bijna 2.500 kg. De overgang van gas naar stroom voor milieu redenen zal alleen rendabel zijn wanneer er gebruik gemaakt wordt van duurzame energiebronnen.

Het gebruik van duurzame energiebronnen

Zoals hierboven al eerder is gezegd zal Nederland gebruik dienen te maken van duurzame energiebronnen om de CO2-emissies te reduceren. Dit is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. De reden hiervoor is dat deze energiebronnen niet te sturen zijn. Men heeft namelijk geen invloed op de zon of de windkracht. Dit zou voor problemen kunnen zorgen wanneer Nederland voor een langdurige periode geen energie kan opwekken doordat het windstil is of dat de zon zich verstopt houdt.

De vervoerkosten van gas en stroom

Uit onderzoek is ook gebleken dat de transportkosten van elektriciteit vele male hoger liggen dan bij gas. Zo wordt er 30 keer meer betaald wanneer men 1 KW wil transporteren over een afstand van 100km. Daarbij kan gas efficiënter getransporteerd worden. Er moet dus nagedacht worden of het haalbaar en rendabel is om via elektriciteit te voldoen aan de totale energiebehoefte.

Huidige advies aan de Nederlandse consumenten

Toch zal de consument de komende tijd niet veel merken van de besproken doelstelling om Nederland gasvrij te maken. Dit vereist namelijk een uitermate goed plan en er zal hoop tijd nodig zijn om deze transformatie door te zetten. De consument zal daarom ook gewoon energie geleverd krijgen dat afkomstig is uit een combinatie van gas en stroom. Het is echter wel geadviseerd om regelmatige nieuwsberichten over dit onderwerp in de gaten te houden. Dat gas en stroom goedkoop moet blijven, is namelijk wel belangrijk voor de consument. Het in de gaten houden van trends en ontwikkelingen omtrent energie kan ervoor zorgen dat men niet te veel betaald. Ook is het slim om regelmatig te wisselen van energieleverancier. De consument krijgt zodoende namelijk aansluitingskortingen. Vaak maakt men gebruik van online vergelijkers om tot de beste deal te komen.

Ook interessant