Architectuur

CAAN architecten voltooit kantoorproject Hectaar in Roeselare

De opdracht vooropgesteld door de bouwheren (Jan Masschelein en Mathias Van Daele, Hectaar) bestond erin op een klein hoekperceel van een voormalig tankstation een kantoor te bouwen. Dit terrein is gelegen op een druk kruispunt langs de ringweg met een invalsweg tot het centrum van Roeselare.

De stedelijke omgeving wordt vooral gekenmerkt door een zeer ongestructureerde en diverse bebouwing op alle hoeken van het kruispunt. Ook op schaal van het perceel zelf moest er een antwoord gevonden worden op de overgang tussen de lange gevelrij rijwoningen op de rooilijn en de half open bebouwingen langs de Westlaan met voortuinen.

Vrij volumespel

Er is geopteerd voor een vrij volumespel dat de lange gevelrij verder zet zowel in de Iepersestraat als in de terugspringende woningen, zonder daarbij deze hoek volledig te benadrukken en hard te maken. Vandaar springt het kantoor op de eerste verdieping dan ook verder uit deze rooilijnen met een twee meter grote overkraging. Door minder te bebouwen op het gelijkvloers (inkom, vitrine, vergaderzaal, archief, technieken en toiletten) ontstaat er diepte op het perceel en plaats voor parkeren. Op de eerste verdieping zit het feitelijke kantoor dat de relatie legt met het kruispunt. Erboven balanceert een derde volume met ook een vergaderruimte. Deze derde bouwlaag is essentieel geweest om een volume te realiseren op schaal van het stedelijke kruispunt.

De volumes zijn verder uitgepuurd en getailleerd als gestapelde containers, waarbij de dakranden doorlopen in de 5 centimeter brede schaduwvoegen en waardoor het effect ontstaat alsof de volumes boven elkaar zweven. Elke 'container' heeft één opengewerkte glasgevel, welke per verdieping een ander oriëntatie heeft en dus een ander relatie legt met kruispunt en straten.

Lees verder op Architectura

Ook interessant