Nieuwbouw

Kortrijkse Bruynhooghe-Delaere site wordt woonbuurt

Projectontwikkelaar Matexi heeft de principiële goedkeuring verkregen van het schepencollege (ofwel ‘het stedenbouwkundig attest’) om de voormalige industriële sites ‘Bruynooghe’s koffie’ en ‘De Laere Decor’ in het stadscentrum van Kortrijk om te bouwen tot een stedelijk woonproject. In het ontwerp werd gestreefd naar een grote stedelijke dichtheid, betaalbaar wonen in het centrum van de stad, een goede verhouding tussen ééngezinswoningen en appartementen en een verscheiden aanbod van kwalitatieve betaalbare woongelegenheden. De verouderde industriële sites zullen hierdoor nu een toekomstgerichte herbestemming krijgen.

De nieuwe woonbuurt Bruynhooghe-Delaeresite is 9.000 vierkante meter groot en zal 86 wooneenheden tellen. Er wordt gestreefd naar een evenwichtige verdeling tussen ééngezinswoningen, gestapelde woningen en appartementen met één, twee of drie slaapkamers. Enkele gelijkvloerse verdiepingen worden uitgerust met ruimtes voor buurtondersteunende functies, zoals bijvoorbeeld een kinderopvang. Dankzij deze brede waaier aan woontypologieën, vinden alle leeftijdsgroepen en gezinssamenstellingen er hun gading.

Deze stedenbouwkundige visie vindt zijn vertaling in de ‘Citysnake’. De projectarchitect ‘3 architecten’ uit Roeselare koos immers voor het geschakeld bouwen. Dit zowel in enkelvoud als meervoud, via hoogteaccenten en door middel van een gevarieerde mix van grote en kleine units die beschikken over aantrekkelijke private buitenruimtes.

Verouderde industriële site wordt toekomstgerichte woonbuurt

Het project is gelegen tussen de Minister Liebaertlaan, de Vlaanderenkaai en de Gentesteenweg en dus vlot bereikbaar via verschillende uitvals- en autosnelwegen. Er is een ook een directe verbinding met de stadsring R8. Door zijn ligging in de Kortrijkse binnenstad zijn voorzieningen zoals scholen, recreatie en diensten binnen wandelafstand gelegen. Ook het winkel-wandelgebied in het stadscentrum is slechts op 750 meter afstand gelegen.

Bovendien heeft de stad op deze locatie reeds veel geïnvesteerd in het openbaar domein. Zo zagen de nieuwe Leieboorden de ontwikkeling van Kortrijk strand, een skatebowl, een promenade en het Koning Albertpark. In de nabije toekomst zal de stad nog verder investeren in de verbreding en de heraanleg van de kanaalzone en het openbare zwembad.



Architecturale opwaarding van het straatbeeld

De gebouwen op de Bruynhooghe-Delaeresite, die voorlopig nog leeg staan, worden intussen ingenomen door VZW Bolwerk met hun artistieke vrijstaat ‘De Magneet’. Dit nieuw collectief van kunstenaars, bedrijfjes, starters, organisatoren of gewoon individuen, gebruikt de site als atelier voor projecten en tijdelijke evenementen.

Op het kantoorgebouw in de Minister Liebaertlaan na, zullen de huidige gebouwen afgebroken worden wegens hun slechte staat. Ze zullen nieuw opgetrokken worden in een eigentijdse en strakke architectuur rond een aantrekkelijk openbaar binnengebied. De nieuwe buitengevel van het voormalige kantoorgebouw betekent een opwaardering voor het straatbeeld.

Het centrale plein wordt het kloppend hart van de nieuwe buurt. Deze multifunctionele ontmoetingsplaats brengt de bewoners in contact met passerende fietsers en wandelaars die de doorsteek willen maken van de Minister Liebaertlaan naar de Vlaanderenkaai. Het plein wordt opgesmukt met een relict van het bestaande bedrijfsgebouw dat zal functioneren als overdekte fietsenstalling, speel- en beleefruimte. De concrete invulling van de openbare ruimte, die deels groen en deels verhard aangelegd zal worden, zal in samenspraak met de omwonenden en de diensten van de stad Kortrijk vorm krijgen.

Ook interessant