Architectuur

Ontdek de Leie en het Kanaal tijdens de Dag van de Architectuur

Ontdek de Leie en het Kanaal tijdens de Dag van de Architectuur
De vernieuwde leieboorden van Kortrijk
Het centrum van Kortrijk wordt doorkruist door de Leie en het kanaal Bossuit-Kortrijk, omgevingen in volle beweging waar heel wat interessante projecten tot ontwikkeling komen. De voorbije jaren investeerde de stad fors in de kwaliteit van het openbaar domein. Via gedurfde ingrepen werden nieuwe stedelijke landschappen gecreëerd.

Op zondag 13 oktober kan je tijdens de 6de Dag van de Architectuur heel wat boeiende Kortrijkse architectuurprojecten ontdekken. Twee wandellussen voeren je langs de Leie en het Kanaal Bossuit- Kortrijk. Tussen 10 en 18 u kunnen de projecten met een rondleiding van de architect of een architectuurgids bezocht worden.

Een greep uit het aanbod:

Startpunt van de wandellussen Budafabriek, Buda eiland, Dam 2 A, Kortrijk
De oude textielfabriek werd op een innovatieve wijze verbouwd door de architecten van 51N4E, het bureau van de Vlaamse Bouwmeester Peter Swinnen. Het project kreeg internationale waardering.
Hier starten beide wandellussen, je ontvangt gratis wandelkaarten en je kan gratis de tentoonstelling De MAAKbar bezoeken. Op de tweede verdieping bevindt zich één van de exposities, de Maakbaarheid van de stad: Chandigarh vs Kortrijk.

Wandellus 1 - De vernieuwde leieboorden van Kortrijk (3,5 km)

De vernieuwde Leieboorden en haar bruggen vormen de motor voor heel wat nieuwe projecten op beide oevers: Overleie en Buda. Je kan er de nieuwe bruggen, publieke zones, heringevulde industriële panden en een schoolcampus in metamorfose ontdekken. Elk op zich vormen ze een boeiend verhaal gelinkt aan de Leie.

Collegebrug & Buda Beach (Wandellus 1 & 2) Buda Beach is een nieuw en uniek stukje Kortrijk aan de Leie. De Noordbrug & omgeving (Wandellus 1) liggen eveneens op de wandelroute.

The Level (Wandellus 1) is het gloednieuwe gebouw van de opleiding Digital arts and entertainment (DAE) van Howest. Een oud fabriekspand kreeg een nieuwe en hedendaagse invulling.

In het oud politiecommissariaat Overleie (Wandellus 1) kom je meer te weten over het stadsvernieuwingsproject Overleie. De vroegere watertherapiekliniek is een gebouw met erfgoedwaarde. In afwachting van de verkoop wordt het gebouw nu gebruikt door organisaties die kleur geven aan de buurt Overleie.

In het Guldensporencollege (Wandellus 1) ontdek je de metamorfose van de schoolcampus. De bestaande toren wordt afgebroken, maar de sokkel blijft behouden. Ernaast komt een nieuwe woontoren.

Wandellus 2 - Het kanaal Bossuit-Kortrijk herleeft (4,5 km)

In tegenstelling tot de Leieboorden kenmerkt de vernieuwing zich hier vooral door individuele ingrepen. Verlaten sites krijgen een nieuwe invulling waardoor interessante kansen ontstaan voor dit stadsdeel.

Ecowijk 'Venning' Goedkope Woning (Wandellus 2) de sociale woonwijk 'Venning' wordt tussen 2010 en 2015 volledig opgewaardeerd. Het wordt een combinatie van renovatie van bestaande huizen en nieuwe woningen en appartementen. ECO-lifeproject zal van de Venning een duurzame CO2-neutrale wijk maken met financiële hulp van Europa.

Casalis Carpets (Wandellus 2) een oude karaktervolle industriële site werd omgebouwd tot showroom voor een exclusief tapijtenmerk.

Ook de Havenloodsen, Vaartstraat 130 en het open zwembad, Abdijkaai (wandellus 2) zetten de deuren open.

Alle info op www.dagvandearchitectuur.be

Ook interessant