Algemeen

De nieuwe kaart van Limburg

Is Limburg een laboratorium voor het industriële en verstedelijkte landschap van de toekomst? Op 8, 9, 10 en 11 oktober 2013 - de week vóór de Dag van de Architectuur – wordt nagedacht over onze ruimtelijke toekomst in lezingen, masterclasses en workshops. Het wordt een intens programma van ontmoeting en uitwisseling tussen lokale en bovenlokale actoren, internationale experten en ontwerpers. Zij komen samen in C-mine in Genk. Op 12 oktober worden de resultaten gepresenteerd voor pers en publiek tijdens de Avond van de Architectuur.

Thematiek

De aandacht voor Limburg is groot. De socio-economische shock van de aangekondig¬de sluiting van Ford Genk ligt hiervan aan de basis. Met het investeringsprogramma (SALK) wil het Vlaams gewest een kwalitatief klimaat ontwikkelen om de bestaan¬de economische activiteiten te versterken, jonge initiatieven te versnellen en innovatieve praktijken te stimuleren. Vandaag ontbreekt echter een sterke en coherente ruimtelijke ontwik-kelingsstrategie, die de geplande investeringen tot stapstenen maakt van een territorium gebonden ontwikke¬lingsverhaal.

Wie met een ruimtelijke bril naar Limburg kijkt ziet nochtans veel mogelijkheden. Een stuk Vlaanderen waar nog ruimte is. Een aantrekkelijk landschap met een sterke natuurontwikkelingstraditie. Een territorium dat wordt doorkruist door grote infrastructurele lijnen: snelwegen, spoorwegen, maar vooral de oude economische as van het Albertkanaal.

Tegelijk lijken de opties beperkt. Waar er in grote delen van Vlaanderen demografische druk is, staat de prognose in Limburg op een nulgroei, zo niet op krimp. In de stedelijke kernen is geïnvesteerd en zijn daarenboven opmerkelijke stadsvernieuwings¬projecten gerealiseerd. Maar Hasselt en Genk hebben niet hetzelfde gewicht als de stedelijke aantrekkingspolen die Gent, Antwerpen en Brussel wel zijn.

In dergelijke context is het cruciaal om zuinig te zijn op de overcapaciteit van territorium en infrastruc¬turele dragers, en te zoeken naar concrete moge¬lijkheden om een hoogwaardig, gevarieerd en duurzaam palet aan economische kansen te ontwikkelen. De specifieke, niet-centrale positie van centraal Limburg in het metropolitaan en economisch systeem van de Deltametropool, maakt dat haar economische ontwikkeling voorbij de traditionele modellen zal moeten worden gedacht.

Ook interessant


Build for Life