Architectuur

Denk mee na over Stad Limburg op 9 oktober in C-mine

De Staten-Generaal van de Limburgse architectuur is een overlegmoment met focus op de Limburgse leefomgeving. Dit najaar is ‘Stad Limburg' het gespreksonderwerp. Het is een vervolg op de Staten-Generaal van vorig jaar, die handelde over het thema 'Provinciaal Bouwmeester Limburg, bouwsteen voor een sterk merk?'. De Staten-Generaal van de Stad Limburg formuleert op 9 oktober in C-mine in Genk een ontwerpagenda voor Limburg. Vanaf 14.45 uur buigen drie denktanks zich over drie centrale vragen. Iedereen is welkom om mee te debatteren.

Denktank 1 - ‘Welke schaal voor Stad Limburg?’ - achterhaalt wat de juiste schaal is voor de ontwikkeling van de Stad Limburg en bepaalt de centrale ontwerpuitdagingen ervan. Architect Freek Persyn van 51N4E verzorgt de inleiding.
Denktank 2 - ‘Wat is de meerwaarde van Stad Limburg?’ - wordt ingeleid door Erik Rietveld van Rietveld Landscape en focust op de economische motor van de Stad Limburg.
Ekim Tan (TU Delft/Play the City) leidt denktank 3 in - ‘Wie bouwt Stad Limburg?’. Centraal staat het menselijk kapitaal van de Stad Limburg, de dragende kracht.

Avondlezing door Constantin Petcou (Atelier d’Architecture Autogérée)

Om 20.15 uur start het avondprogramma. Constantin Petcou van het Atelier d’Architecture Autogérée (AAA) geeft een lezing over ‘stedelijke tactieken’. De Staten-Generaal programmeert hiermee een buitenlands voorbeeld dat beslist de moeite waard is. Volgens AAA zijn netwerken van lokale samenwerking in staat om de huidige economische, ecologische en demografische crisissen te boven te komen. Vanuit steeds wisselende coalities die opereren in een internationaal netwerk, spitst AAA spitst zich toe op architectuur, participatie en agency. Het uitdagende profiel van AAA komt daarmee tegemoet aan een lacune in de Vlaamse architectuurcultuur.

Schrijf nu in!

Zowel Genks burgemeester Wim Dries als gedeputeerde Inge Moors doen een bijdrage aan de Staten-Generaal. Het belang van een debat over de Limburgse leefomgeving is dan ook niet te onderschatten. Architectuurwijzer rekent op deelnemers met verschillende achtergronden om zo een brede kijk op het onderwerp te garanderen. Zowel deelname aan de denktanks als deelname aan de lezing is gratis. Inschrijven kan via www.architectuurwijzer.be. U vindt er ook meer info.

De Staten-Generaal vormt het startschot van Atelier Limburg-Europa, tegelijkertijd een onderzoekstraject en een kritische benadering van ruimte in het licht van de toekomstige ‘Stad Limburg’. De Staten-Generaal kadert bovendien in het uitgebreide programma rond de Dag van de Architectuur 2013 (VAi).

Ook interessant