Nieuwbouw

Infoavonden over sociaal bouwen

Dit najaar organiseert de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) samen met de Vlaamse Confederatie Bouw en Bouwunie informatieavonden voor private ontwikkelaars en aannemers over sociaal bouwen. De organiserende partners willen zo de mogelijkheden van de publiek-private initiatieven bekender maken en private ontwikkelaars en aannemers stimuleren om sociale woningen te bouwen. Tegelijkertijd presenteert de VMSW haar nieuwe Bouwtechnisch Bestek Woningbouw, een dynamisch modelbestek dat sneller kan inspelen op nieuwe technieken en nog gebruiksvriendelijker is.

Extra investeringen in de publiek-private initiatieven

De VMSW zet extra in op de samenwerking met private ontwikkelaars en aannemers en investeerde daarom dit jaar sterk in haar publiek-private initiatieven. Het budget van de laatste CBO-procedure (publicatie 19 juni 2014) werd meer dan verdubbeld tot 60 miljoen euro (tgov. 25 miljoen voor de vorige CBO). CBO is een jaarlijkse oproep: in de loop van 2015 wordt een nieuwe procedure gelanceerd.

Ook startte de VMSW een nieuwe procedure Design & Build voor kleine en voor grote gronden. De VMSW zette een proefproject ‘kleine Design & Build’ op in West-Vlaanderen om op afroep kleinere uitgeruste gronden te laten bebouwen. De proef is geslaagd en daarom zullen volgend op de infoavonden de andere provincies aan de beurt komen.

In Londerzeel startte een proefproject ‘grote Design & Build’ waarmee een ontwerp- en bouwteam wordt gezocht om een niet-uitgeruste grond in te richten met infrastructuur en sociale woningen.

Positieve samenwerking met de koepelorganisaties

De Vlaamse Confederatie Bouw en Bouwunie zijn organiserende partners van deze infoavonden. “De doelstelling om meer dan 60.000 extra sociale woongelegenheden te bouwen is onder de nieuwe Vlaamse Regering overeind gebleven. Hierbij wordt nu ook volop gemikt op een vrijwillige inbreng van gronden en know how vanuit de private sector. De private ontwikkelaars en de aannemers moeten de nieuwe kansen van sociaal bouwen grijpen die de overheid biedt,” aldus de organiserende partners.

Programma van de infoavonden

19u30 Welkomstwoord
19u45 Ook in uw provincie - Design & Build voor kleine en grote gronden
20u15 Verhoogd budget wegens succes: Constructieve Benadering Overheidsopdrachten
20u30 Inleiding in het nieuwe Bouwtechnisch Bestek Woningbouw
21u00 Receptie

De infoavonden gaan door in alle provincies.
  • Woensdag 29 oktober – Vlaams-Brabant
    Park Inn Hotel, Martelarenplein 36, 3010 Leuven
  • Dinsdag 4 november – Limburg
    Het Borrelhuis, Witte Nonnenstraat 28, 3500 Hasselt
  • Woensdag 5 november – Antwerpen
    Permeke Bibliotheek, De Coninckplein, 2060 Antwerpen
  • Donderdag 13 november - Oost-Vlaanderen
    i.s.m. Provinciehuis Oost-Vlaanderen, W. Wilsonplein 2, 9000 Gent
  • Maandag 24 november – West-Vlaanderen
    Provinciehuis Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41, 8200 Brugge (Sint-Andries)

Ook interessant