Nieuwbouw

Vernieuwd technisch bestek voor de sociale huisvesting

De VMSW lanceert een nieuwe versie van het technisch bestek voor opdrachtgevers en ontwerpers van sociale woonprojecten. De opvolger van de B2005 heet het Bouwtechnisch Bestek Woningbouw. De nieuwe benaming wijst op een belangrijke verandering: het Bouwtechnisch Bestek Woningbouw is een dynamisch modelbestek dat sneller kan inspelen op nieuwe technieken en nog gebruiksvriendelijker is.

Sneller inspelen op nieuwe technieken en wetgeving

De VMSW biedt opdrachtgevers en ontwerpers van sociale woonprojecten al meer dan tien jaar een gestructureerd werkinstrument bij het opstellen van hun aanbestedingsdossier, gekaderd binnen de wet op overheidsopdrachten.

Deze nieuwe versie, het Bouwtechnisch Bestek Woningbouw, is geen verwijsbestek meer, maar een dynamisch modelbestek. “Met deze nieuwe opvatting van het bestek wil de VMSW veel sneller inspelen op bouwevoluties, nieuwe regelgeving en nieuwe technieken,” zo stelt Chantal Buyl, ingenieur bij de VMSW.

Het nieuwe bestek heeft ook heel wat nieuwe beschrijvingen van recente bouwevoluties en –technieken. Artikels behandelen nu bijvoorbeeld ook houtskeletbouw, luchtdichtheid, na-isolatie van spouwmuren, warmtepompen, prefab metselwerk, platdakramen, …

Verhoogde gebruiksvriendelijkheid

Het bestek moet een praktisch bruikbaar instrument op de werf zijn. De VMSW deed daarom een aantal aanpassingen om de gebruiksvriendelijkheid te verhogen.

Zo werden de noodzakelijke materiaal- en uitvoeringsbeschrijving voor de aannemer en de informatie voor de architect bij de opmaak van zijn bestek opgesplitst. De beschrijvingen in het bestek werden ook beknopter gemaakt. Artikels kunnen nu nog meer opgesplitst worden volgens materialen, types of afmetingen, zodat de ontwerper de eigenheid van het project maximaal kan beschrijven.

De VMSW vroeg de sociale huisvestingsmaatschappijen ook om feedback bij de herwerking van het technische bestek en vraagt dit nu ook aan alle gebruikers van het nieuwe bestek. “Met deze vernieuwingen en via de feedback vanuit de gebruikers, willen we het nieuwe bestek nog meer afstemmen op de praktijk,” zo luidt het.

Vanaf 1 september 2014 in gebruik

Voor alle sociale woonprojecten waarvan de VMSW het voorontwerp na 1 september 2014 goedkeurde, wordt enkel nog het Bouwtechnisch Bestek Woningbouw gebruikt voor de opmaak van het bijzonder bestek. Vanaf 1 september 2015 moeten alle aanbestedingsdossiers voor de VMSW opgemaakt worden op basis van het Bouwtechnisch Bestek Woningbouw.

Het nieuwe bestek gratis downloaden

U kunt het Bouwtechnisch Bestek Woningbouw gratis downloaden op www.vmsw.be > Professionelen > ABC > Bouwtechnisch Bestek Woningbouw. U vindt hier ook een handleiding die de ontwerper helpt bij de opmaak van zijn bijzonder bestek.
De B2005 blijft nog beschikbaar voor lopende projecten.

Ook interessant