Nieuwbouw

Private ontwikkelaars betrekken bij sociale woningbouw

Via de publiek-private samenwerkingsprocedure CBO wil de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) private ontwikkelaars stimuleren om sociale woningen te realiseren. De VMSW lanceert nu een nieuwe CBO-procedure voor 60 miljoen euro, meer dan een verdubbeling van het budget tegenover de vorige CBO.

Meer budget en meer mogelijk

Om de doelstellingen voor extra sociale woningen waar te maken, wil de VMSW ook private ontwikkelaars de mogelijkheid geven om sociale woningen te realiseren en hen aanzetten private gronden voor sociale woningbouw te benutten.

De VMSW investeert daarom sterk in deze nieuwe CBO-procedure. Het budget voor deze CBO Nr. 9 werd verhoogd tot 60 miljoen euro. Dit is meer dan een verdubbeling tegenover de vorige CBO-procedure, waarvoor de VMSW 25 miljoen euro uittrok. In deze CBO zijn bovendien huur-, koop- en gemengde projecten mogelijk.

“Door het budget te verhogen en de procedure ook voor koopwoningen mogelijk te maken, willen we meer private ontwikkelaars de kans geven om in de procedure in te stappen,” zo stelt Jeroen Schreurs, coördinator CBO bij de VMSW.

CBO toegelicht

CBO is een jaarlijkse oproep aan private ontwikkelaars om een totaalproject voor te stellen, waarin hij of zij verantwoordelijk is voor grondinbreng, het ontwerpteam, de opmaak van het (voor-)ontwerp, alle vergunningen en de bouw van het project. Die voorstellen kunnen ingediend worden op locaties in heel Vlaanderen waarvoor sociale huisvestingsmaatschappijen zich kandidaat stelden.

De procedure bestaat uit drie fasen. Hierdoor kunnen ontwikkelaars de kosten spreiden over de verschillende fases.

De drie fases zijn:
  • Kandidatuurstelling en indiening van een sitevoorstel dat voldoet aan de eisen van de VMSW.
  • Indiening van een uitgetekend voorontwerp met materiaalbeschrijvingen, de grondprijs en de bouwprijs per vierkante meter.
  • Een onderhandelingsprocedure over de kostprijs met daarna de opmaak van het uitvoeringsdossier. Als dat is goedgekeurd, verkoopt de ontwikkelaar de grond aan de sociale huisvestingsmaatschappij en sluit deze de opdracht.

Sitevoorstel indienen tegen 15 oktober 2014

CBO Nr.9 werd op 19 juni gepubliceerd. Ontwikkelaars hebben tot 15 oktober de tijd om een sitevoorstel in te dienen. Als het sitevoorstel goedgekeurd wordt, worden de verdere voorbereidingen in 2015 getroffen. De start van de bouwwerken is voorzien begin 2016.

Een rechtstreekse link naar het bestek en de aankondiging van CBO Nr.9 vindt u op de startpagina van www.vmsw.be (beeldknop CBO). U vindt er ook meer informatie over het doel van CBO en de verschillende fasen in de procedure.

Ook interessant