Domotica

Eén Belg op drie ziet huisautomatisering als dé toekomst

Vandaag wil de gemiddelde Belg enerzijds besparen op zijn energiefactuur, en anderzijds een comfortabele buitenruimte creëren. En dat met behulp van duurzame materialen. Om dat te kunnen realiseren, ziet de Belg toegevoegde waarde in het automatiseren van verwarming (79%), verlichting (71%), garagepoort (54%) en rolluiken (50%). Voor bijna één op de drie (31%) ondervraagde Belgen is huisautomatisering niet alleen dé toekomst, het biedt hen eveneens een extra veilig gevoel (22%).

Dit blijkt uit een onafhankelijk marktonderzoek, uitgevoerd door iVOX in opdracht van Somfy, marktleider op het gebied van huisautomatiseringsoplossingen voor het gemotoriseerd aansturen van onder andere rolluiken, binnen- en buitenzonwering, garagedeuren en hekken. Het onderzoek werd gerealiseerd begin februari 2013 bij een representatieve steekproef van 1.000 Belgen.

Ondanks de aanhoudende crisis en economische recessie, bevestigt 32% van de ondervraagde Belgen concrete plannen te hebben om binnen dit en drie jaar te bouwen of te verbouwen. Bij de vraag wat ze als investering mee opnemen in hun plannen, antwoordt bijna 9 op de 10 ondervraagden belang te hechten aan energiebesparende maatregelen (89%), gevolgd door het creëren van een aangename leefruimte buiten (74%) en werken met duurzame materialen (73%). Opvallend is ook dat meer dan de helft van deze ondervraagden reeds bij het ontwerp aandacht heeft voor beveiliging in en rond het huis (54%), voor maatregelen die het comfort verhogen (46%) en voor huisautomatisering (42%).

Huisautomatisering in functie van energiebesparing

Het automatiseren van toepassingen zoals binnen- en buitenraamdecoratie, garagepoorten, rolluiken, etc behoort vandaag bij de gemiddelde Belg tot de top 6 van investeringsplannen. Bij de vraag wat je eerst zou willen automatiseren, kiest meer dan driekwart van de 1.000 ondervraagde Belgen voor verwarming (79%), op de voet gevolgd door verlichting (71%), garagepoort (54%) en rolluiken (50%).

Stéphane Bocqué, marketing manager Somfy Benelux: “De Belg zoekt in eerste instantie naar manieren om die energiefactuur naar beneden te krijgen. En dat kan heel rechtstreeks door verwarming en verlichting te automatiseren. Maatregelen waar de Belg minder snel aan denkt, is het op afstand bedienen van binnen- en buitentoepassingen zoals screens aan de ramen buiten (19%) en zonneschermen of terrasoverkappingen (16%). Deze kunnen echter mee de temperatuur of de zon in huis beheersen en dus ook onrechtstreeks een niet onbelangrijke invloed uitoefenen op de energierekening.” Op warme zomerdagen kunnen screens - met behulp van een licht- en/of temperatuursensor - automatisch bewegen. Heel aangenaam om na een dag werken thuis te komen in een fris huis. In de winter is het dan weer handig om door middel van een tijdsklok overdag het daglicht binnen te laten en ‘s avonds de rolluiken te sluiten.

(Ver)bouwen voor morgen
Uit de enquête blijkt ook dat bijna één op drie ondervraagde Belgen huisautomatisering associeert aan toekomstgericht (ver)bouwen. Voor nog eens iets meer dan één op de vijf (22%) zorgt het voor een extra veilig gevoel. Het automatiseren van alle openingen aan het huis - waaronder rolluiken, poorten en hekken - werkt ook als een remmende factor tegen inbrekers en biedt een extra dimensie aan veiligheid. Een andere troef is dat bewoners hun aanwezigheid kunnen simuleren met behulp van een vooringesteld programma zodat rolluiken en zonwering ook bewegen wanneer er niemand thuis is.

Beschikbare budget
Zowat 44% associeert huisautomatisering aan een hoog prijskaartje. Nochtans zijn bijna alle ondervraagden (91%) bereid tot 5.000 € te investeren in maatregelen voor huisautomatisering. Volgens Stéphane Bocqué kan je hiermee heel wat bereiken: “Uiteindelijk hoef je geen grote sommen uit te geven. Vandaag zijn er heel wat toepassingen voor handen, zowel voor binnen als buiten. Zo zijn de meeste rolluiken en screens voor buiten al gemotoriseerd. De stap naar automatisatie is dan ook niet zo groot.”

Misvattingen
Uit de enquête blijkt nog dat bijna 1 op 5 ondervraagden (17%), denkt dat huisautomatisering enkel van toepassing is op nieuwbouw. En nog eens 17% denkt dat je voor het automatiseren van toepassingen bekabeling nodig hebt.

“Niets is minder waar", bevestigt Bocqué. “Onze toepassingen zijn gemakkelijk te installeren en zijn gebaseerd op Somfy Home Motion, een concept voor een volledige draadloze besturing van alle toepassingen in en rond het huis. Het kan dus perfect worden geïnstalleerd in een bestaande woning zonder daarvoor te moeten breken of slijpen. Met dit modulair systeem kan je stap voor stap alle aangesloten toepassingen aansturen en automatiseren.”

Smartphone wordt afstandbediening
Somfy gaat nog een stap verder en biedt een draadloze oplossing om alle geautomatiseerde oplossingen te integreren en op een gebruiksvriendelijke manier te bedienen. Deze oplossing, TaHoma Connect genaamd, maakt deel uit van de reeks Home Motion oplossingen voor huisautomatisering. TaHoma is de schakel die via internet draadloos in verbinding staat met het huis. Hierdoor kan je draadloos en op afstand buitenzonwering, rolluiken, raamdecoratie, gordijnen, tuinhekken en garagedeuren openen en sluiten, en verlichting, verwarming en sensoren beter beheren. Dat wil zeggen dat je dit alles kan besturen vanop je smartphone, tablet of laptop, van waar dan ook.

“Het is net door al de verschillende toepassingen te gaan automatiseren en integreren, dat je pas échte toegevoegde waarde creëert. Niet alleen om energie te besparen zoals de meerderheid van de Belgen wil nastreven, maar ook om het comfort en de veiligheid te verhogen”, besluit Bocqué.

Ook interessant