Interieur

Niko introduceert eerste schakelaar met wuifbediening

Niko lanceert de eerste schakelaar die je niet moet aanraken om het licht aan of uit te doen, maar die je gewoon kan activeren door van op korte afstand te wuiven. De Mysterious wuifbediening, die volledig in de muur wordt ingebouwd en dus haast onzichtbaar is, biedt designers ongekende mogelijkheden om creatief om te springen met materialen. De oplossing is het resultaat van Niko’s vernieuwende idee om de bestaande technologie van bewegingsmelders en alarmsystemen toe te passen in een schakelaar. Luc Meirlaen, R&D manager bij Niko: “Met de Mysterious wuifbediening geeft Niko een nieuwe dimensie aan schakelen, en biedt het een perfect antwoord aan de eisen van de hedendaagse mens: mooi en strak design, met maximaal comfort.”

Niko introduceert met de Mysterious wuifbediening een volledig nieuwe manier om verlichting te bedienen: de nieuwe schakelaars moeten niet ingedrukt worden om het licht aan of uit te doen, maar worden door een wuifgebaar van op afstand geactiveerd. Binnen de 50 cm afstand licht de rand rond de schakelaar op, door te wuiven binnen de 10 cm afstand wordt de schakelaar geactiveerd. De technologie daarvoor bestaat al, onder meer in alarmsystemen en bewegingsmelders in auto’s, maar het is de R&D-afdeling van Niko die ze voor het eerst toepast in schakelaars. Niko voegde aan de technologie een naderingsdetectie toe, zodat de schakelaars weten wanneer er iemand in de buurt komt, en ze geactiveerd kunnen worden door het wuiven.

Functioneel strak

Luc Meirlaen, R&D manager bij Niko: “Ons leven wordt alsmaar drukker: mensen komen na een lange werkdag thuis en willen dan kunnen ontspannen. Daarom stellen ze steeds hogere eisen aan hun interieur. Ze willen wonen in een mooi en strak design, maar hun huis moet wel volledig aangepast zijn aan hun flexibele levensstijl, en het nodige comfort hebben. De Mysterious wuifbediening maakt het leven gemakkelijker. Mensen die thuiskomen met de handen vol boodschappen of dossiers, moeten hun schakelaars niet meer indrukken. Ze kunnen er gewoon langs lopen om het licht aan en uit te doen. Daardoor verhoogt het gebruiksgemak: ze hoeven niet alles neer te zetten bij het binnenkomen. De rand van de schakelaars licht ook zachtjes op in het donker, naar de schakelaar zoeken is dus niet nodig.”

Onzichtbaar

Wat betreft design ligt de wuifbediening helemaal in de lijn van Mysterious-reeks, die Niko twee jaar geleden op de markt bracht, en waarvoor het een reddot award ontving. Niko werd door de jury geprezen voor zijn out-of-the-box denken. Net als de schakelaars is deze nieuwe wuifbediening in de Mysterious-reeks strak en minimalistisch, en verdwijnt ze volledig in de muur, achter het behang of de verf. “Voor designliefhebbers en interieurontwerpers is dat een groot voordeel van de wuifbediening: omdat je de schakelaars niet moet aanraken, blijft de delicate verf of het exclusieve behang intact als je het licht aandoet. Eigenlijk passen de schakelaars zich als een kameleon aan de muur aan: je kan ze niet alleen overschilderen, maar ook inwerken, bijvoorbeeld in een keukenblad van hout of marmer. Het design geeft ontwerpers de kans om creatief te zijn met materialen.”

De kunst van het verdwijnen

Om dezelfde reden ziet Niko voor de Mysterious wuifbediening ook toepassingen in de zorg- en voedingssector. “In sectoren waar hygiëne heel belangrijk is en de mensen lange dagen moeten draaien, zoals in verzorgingstehuizen of restaurants, is er al langer vraag naar een technologie die lichtbediening proper en snel maakt. De wuifbediening is daar zeker geschikt voor.”

De Mysterious wuifbediening is vanaf januari 2011 op de markt en zal zo’n 89 euro kosten (brutoprijs, exclusief BTW). In de toekomst wil Niko de technologie ook gebruiken voor andere toepassingen in huisautomatisering, zoals de bediening van zonwering, het dimmen van de verlichting of het bedienen van de rolluiken.

Bezoek Niko van 15 t.e.m. 24 oktober tijdens de Design Biënnale Interieur ’10.
Kortrijk Xpo, hal 5