Het architecturale project verrijst op de hoek van de Meir en de Jezusstraat, op de plaats van het vroegere Proximus-gebouw. De keuze van Zara voor deze flagshipstore onderstreept het belang van duurzaamheid, locatie en uitstraling. "Dit is de grootste overeenkomst in ons bestaan en sinds lange tijd misschien wel voor de hele sector," aldus Nicolas Beaussillon, CEO van Tans Urban Landmarks.
"Deze ontwikkeling heeft alles wat een internationaal merk zoekt om zijn publiek vandaag en in de toekomst fysiek te ontvangen. De allerhoogste standaarden qua duurzaamheid, een fantastische locatie met zo'n 200.000 passanten per week en een klassevolle architectuur die uitnodigt tot een 'echt' winkelmoment. Want niemand mag zich hierin vergissen, de retailwereld kiest voor zowel een online als een fysieke aanwezigheid. Op voorwaarde dat de fysieke winkelruimte het cliënteel een echte ervaring en beleving kan geven én een topligging heeft, wat bij Meir Corner zeker het geval is."
Herman Vluymans, CEO van Urbicoon

Wonen, werken, winkelen en studeren
De leidraad voor de ontwerpers van het gebouw, de aangestelde aannemers en ook voor het latere beheer van het gebouw is de nieuwe duurzaamheidsmeter GRO van de Vlaamse overheid. Daarnaast willen de bouwheren van Meir Corner het 'BREEAM Excellent'-certificaat voor duurzaamheid halen voor het retailgedeelte van het project."Tans is al meer dan 30 jaar expert in winkelvastgoed op toplocaties. We investeren steevast in steden voor de lange termijn en met het oog op meerwaarde. Voor de huurder, de buurt én de stad. Met deze hybride binnenstedelijke ontwikkeling vervlechten we wonen, werken, winkelen, en studeren op één van de toplocaties in het land. Op de bovenste verdiepingen is er een nieuwe campus van de KdG Hogeschool, op het benedengrondse niveau, het gelijkvloers en de eerste verdieping komt de grootste en meest duurzame winkel van de Meir."
Nicolas Beaussillon, CEO van Tans Urban Landmarks
Duurste winkelstraat
Volgens de gespecialiseerde en internationale vastgoedadviseur CBRE, die de deal begeleid heeft en jaarlijks de huurprijzen van de grootste winkelstraten ter wereld vergelijkt, is de Meir de duurste winkelstraat van het land. Al blijkt uit diezelfde studie dat de gemiddelde Belgische prijzen in vergelijking met andere Europese (mode)steden wel nog relatief goedkoop uitvallen.Op de plaats van het voormalige Proximus-gebouw, op de hoek van de Meir en de Jezusstraat, wordt momenteel volop gewerkt aan de duurzame nieuwbouw die er herrijst. Het voormalige RTT-gebouw en twee andere historische gevels worden geïntegreerd in het hedendaags concept met een grote binnentuin, groene wandeling en daktuinen. Om de buurt meer licht en lucht te geven, wordt het oorspronkelijke gebouw ook verlaagd van 40 naar 28 meter of van 13 naar 9 verdiepingen. Dit grootschalige project wordt gerealiseerd in samenwerking met de KDG Hogeschool, die er een gloednieuwe, ultramoderne campus van 28.000 m² zal vestigen voor haar studenten Management en IT.
