Nieuwbouw

Project Meir krijgt vorm: de symbolische eerste steen is gelegd

De Karel de Grote Hogeschool (KdG) en projectontwikkelaar Meir Corner legden in aanwezigheid van Antwerps burgemeester Bart De Wever de symbolische eerste steen van het nieuwe en duurzame project dat in het hartje van Antwerpen zal verrijzen. Project Meir wordt een historische mijlpaal voor ​ KdG én een nieuw landmark voor de retailsector in de belangrijkste shoppingstraat van de stad. In 2026 moet alles klaar zijn.

KdG en Meir Corner kozen als symbolische eerste steen voor de aanplanting van twee bomen om de duurzame ambities van het gloednieuwe stadsproject in de verf te zetten. Bestuursleden van KdG en Meir Corner en burgemeester Bart De Wever kregen de eer om de eerste bomen aan te planten. Bij de ingebruikname van het gebouw krijgen deze bomen een centrale plaats.

Werken ondergrondse bouwlaag van start

Nu de sloopwerken op de voormalige Proximus-site – die al geruime tijd leeg stond - helemaal zijn afgerond, kunnen de renovatie- en nieuwbouwwerken definitief van start gaan.

Op 5 oktober startte aannemer BESIX-Wycor met de eerste fase van de werken: het graven van een bouwput van 6 meter diep om de funderingen te gieten. De kelderverdieping van de nieuwe gebouwen bestaat uit twee bouwlagen. De onderste is bestemd voor retailruimte, technische ruimtes, de opvang van regenwater, buffer- en sprinklertanks … De andere kelderverdieping is voorzien voor technische ruimtes, doucheruimtes voor medewerkers en bezoekers, een royale fietsenstalling en een buurtfietsenstalling.

Karel de Grote Hogeschool en Meir Corner starten bouw van duurzame campus én prestigieus retailcomplex in hartje Antwerpen

Gedeeld project

KdG en projectontwikkelaar Meir Corner (samenwerkingsverband Tans Urban Landmarks en Urbicoon) sloegen al in 2018 de handen in elkaar voor de ontwikkeling van dit gemengd project op deze unieke locatie in het hartje van de stad. De nieuwe campus Meir wordt met een oppervlakte van ruim 29.000m² - wat overeenkomt met vier voetbalvelden - bijna dubbel zo groot als de huidige campus op de Groenplaats. Tegen het najaar van 2026 verhuizen de 6.000 studenten en 650 medewerkers van de huidige campus op de Groenplaats naar hun nieuwe stek.

“De nieuwe campus biedt een inspirerende en innovatieve omgeving waar studenten, medewerkers en professionals samen leren en werken. We creëren een bruisende en uitdagende leeromgeving. Dit is een scharniermoment voor onze hogeschool.”

Veerle Hendrickx, algemeen directeur KdG.


Tegelijk zal het nieuwe gebouw, met maar liefst 11.800m² aan retailoppervlakte, de retail op de Meir een significante boost geven. Met z’n internationale uitstraling zal het prestigieuze pand een stedelijk herkenningspunt worden langs de drukste winkel- en wandelroute in Antwerpen. Het ontwerp is een subtiele knipoog naar de grandeur van de ‘Grand Magasins’ in Parijs en Londen uit de 19de eeuw, maar dan vertaald naar de eisen voor een (winkel)stad van de toekomst. Omdat niet alle consumenten alleen maar online willen kopen, is een flagship retailstore op één van de meest begeerde locaties van de stad wel degelijk op zijn plaats.

“De winkel van de toekomst zet in op een sterk e-commerce platform met een fysieke flagshipstore in steden die zowel toeristische waarde als multimodale bereikbaarheid combineren. Met 200.000 passanten per week is de Meir een toplocatie voor retailers.”

Mathieu Verheecke en Sarah De Mol, projectontwikkelaar Tans Urban Landmarks en Urbicoon.


Karel de Grote Hogeschool en Meir Corner starten bouw van duurzame campus én prestigieus retailcomplex in hartje Antwerpen

Duurzaamheid en mobiliteit

Het project is integraal ontworpen volgens de duurzaamheidsstandaarden BREEAM en GRO. Door drie waardevolle erfgoedpanden op de site te herbestemmen, leveren Meir Corner en KdG met deze gemengde ontwikkeling ook een bijdrage aan circulair bouwen. Naast de recuperatie van bouwmaterialen en bestaande structuren wordt er sterk ingezet op zonnepanelen op het dak, warmtepompen, ontmoetingsruimtes, daktuinen en waterrecuperatie.

Het project slaat verder de weg in naar duurzame mobiliteit met een centrale ligging vlakbij het Centraal Station, het premetrostation Operaplein en de tramhalte in de Jezusstraat. Daarnaast komt er voor de studenten en het personeel van de winkelruimte een grote ondergrondse fietsenstalling van ruim 1.100 fietsen. Ook buurtbewoners krijgen de mogelijkheid hun fiets te stallen (116 plaatsen). Het project komt zo tegemoet aan een behoefte die leeft bij de omwonenden. Bestelwagens bestemd voor de hogeschool of de winkelruimtes kunnen elektrisch opladen aan drie laadpalen. Het aantal parkeerplaatsen voor wagens wordt tot een minimum beperkt.

Ontwerp

Voor het ontwerp van de campus werken KdG en Meir Corner samen met Binst Architects/VK Architects & Engineers (deel van Sweco) en B-architecten/aNNo. Het nieuwe gebouw vormt een combinatie van nieuwbouw en herbestemming van drie erfgoedpanden. Dankzij het ontwerp zal de nieuwe campus mooi aansluiten bij de omliggende historische panden.

Ook interessant