Architectuur

Nieuwe gevelverlichting zet Het Steen in de schijnwerpers

Nieuwe gevelverlichting zet Het Steen in de schijnwerpers
Foto: © LUCID
Woensdagavond heeft de stad Antwerpen de nieuwe architecturale gevelverlichting van Het Steen voor het eerst aangestoken. De nachtelijke Antwerpse skyline krijgt er zo een nieuwe landmark bij. Ook van dichtbij straalt de gerenoveerde burcht. Na zonsondergang vormt ze één belicht geheel, waarbij zowel de historische gedeeltes als de recente toevoeging een eigen passende sfeer kregen.

Nieuwe gevelverlichting zet Het Steen in de schijnwerpers
Foto: © LUCID

Nieuw landmark voor nachtelijke skyline

Dankzij de nieuwe belichting is Het Steen, na de kathedraal, nu ook ‘s nachts zichtbaar vanop Linkeroever. Een sfeervolle verlichting verwelkomt bezoekers in het oude hart van Antwerpen. Die is helemaal op maat uitgetekend:
  • Het Steen omvat een deel van de oudste omwalling van Antwerpen en is het resultaat van eeuwen bouwen en verbouwen. Daardoor heeft de burcht een donkere basis en lichtere kleuren naar boven toe. Die kleurschakeringen worden benadrukt door de innovatieve ledtechnologie ‘tunable white’.
  • De historische burcht is met een tegenlicht-effect verlicht, waardoor het geheel subtiel omlijnd is. De nieuwe toren krijgt verder vorm door een spel van schaduwen.
  • Een lichtprojectie wekt de verdwenen burchtwal weer tot leven. Deze lichtlijn loopt door tot in de nis van de oude poort.
  • De 19de-eeuwse binnenplaats kreeg een warmere accentverlichting, die de architectonische details versterkt en het pittoreske karakter van dit ‘straatje’ benadrukt.

Tot en met 21 oktober zal er 's avonds een tijdelijke lichtanimatie geprojecteerd worden op Het Steen, een leuke extra om de nieuwe geververlichting in de verf te zetten bij omwonenden en passanten. Ze zal zich elke avond vanaf omstreeks 21 uur ontrollen.

Nieuwe gevelverlichting zet Het Steen in de schijnwerpers
Lichtprojectie van de nis van de oude poort en de binnenplaats - Foto: © LUCID

Ook interessant