Somfy breidt Home Motion systeem uit met beveiliging

27 juni 2012 Bron: Zeekhoe
Somfy presenteerde TaHoma, de nieuwe besturingsmodule voor huisautomatisering, uitgebreid met een optie voor de draadloze aansturing van alarmsystemen, gisteren tijdens een evenement in het Home Motion House, de ‘experience locatie’ van Somfy in de Villa Arena te Amsterdam. Daar werd gedemonstreerd hoe men TaHoma via een computer, maar ook met een smartphone of tablet volledig naar wens aanstuurt. Op elk moment, en vanaf iedere locatie met een internetverbinding, kunnen de verschillende componenten van huisautomatisering aangepast worden. Het is ook mogelijk om dynamische scenario’s op te zetten, zodat de verschillende toepassingen op voorgeprogrammeerde tijden automatisch in actie komen. Afhankelijk van de opgegeven dag en tijd worden bijvoorbeeld gordijnen of rolgordijnen geopend en gesloten en gaat het licht aan of uit. De scenario’s dragen bij aan verhoogde veiligheid omdat het lijkt alsof er mensen in huis of op kantoor aanwezig zijn, ook al is men onderweg, op zakenreis of op vakantie.

Somfy lanceert binnenkort een draadloos alarmsysteem voor beveiliging en inbraakpreventie de Protexial io. Dit systeem kan worden verbonden met de gemotoriseerde componenten in huizen. Hierdoor kan het proactief reageren op iedere bedreiging. In geval van alarm stuurt het systeem een waarschuwing naar een mobiele of vaste telefoon. Indien er een camera aanwezig is, maakt deze foto’s . Het systeem treedt ook proactief op bij inbraak. De externe bewegingsmelder sluit de rolluiken automatisch als er een inbreker wordt gesignaleerd. Zo vergemakkelijkt TaHoma ook de veiligheid van de bewoners als zij thuis zijn aangezien het alarm via de TaHoma op afstand kan worden bediend. In geval van brand opent de rookmelder automatisch de gesloten rolluiken, wat evacuatie bevordert.

Somfy TaHoma

Naast woon- en werkcomfort en veiligheid, biedt TaHoma het antwoord op het vraagstuk van onverwachte weersveranderingen. Kunststukken of kostbaar textiel lopen niet langer risico op beschadiging of waardevermindering doordat zij langdurig bloot staan aan zonlicht. Zodra de zon doorbreekt, kan op elk moment, en vanaf elke locatie, de raambekleding neergelaten kan worden.
Meteoroloog Peter Timofeeff (zie foto hieronder) onderbouwde de populariteit van automatische raamdecoratie tijdens het evenement. Uit zijn presentatie over klimaatveranderingen werd duidelijk dat het weer steeds vaker heftige veranderingen kent. “Voorheen had je meer aaneengesloten periodes van min of meer dezelfde weertypen. Tegenwoordig kan je binnen enkele uren een stralende zon en daarna een hoosbui met 20 mm neerslag meemaken. Het weer is veel onvoorspelbaarder en heftiger dan een decennium geleden. Daar zijn mensen zich steeds meer van bewust en men wil hierop kunnen anticiperen.”

Peter Timofeeff presebteert Somfy TaHoma

Margreet van Kinschot, communicatie manager bij Somfy: “Steeds meer mensen zien de voordelen van automatische binnen en buitenzonwering. Gebruikers van TaHoma kunnen in de zomer energie en geld besparen op de kosten van klimaatbeheersing in huis of bedrijf door de raambekleding tijdig zelf aan te passen of door gebruik te maken van zon- en windsensoren. Het automatiseren van buitenzonwering kan zich vertalen ineen energiebesparing tot 14% voor appartementen, en tot 23% voor kantoren en scholen. Dit is natuurlijk zeer interessant in tijden waarin energie schaars én duur is.”

TaHoma maakt deel uit van de reeks de Home Motion oplossingen voor huisautomatisering. Home Motion by Somfy betekent dat alle elektrische voorzieningen in en rond het huis kunnen worden bestuurd via een afstandsbediening, laptop, tablet, smartphone of zelfs helemaal automatisch via sensoren of een tijdklok. Alle Home Motion-producten, zoals buitenzonwering, rolluiken, schermen, raamdecoratie en gordijnen, tuinhekken en garagepoorten, en alarminstallaties, kunnen op eenvoudige gezamenlijk of afzonderlijk worden aangestuurd.
Een belangrijke stap om dit te bereiken is de ontwikkeling van de radiografische io-homecontrol technologie. Deze maakt het mogelijk draadloos te communiceren met elektrische componenten, onafhankelijk van weer, tijd en plaats. De io-technologie werkt volgens een 2-weg principe, waardoor apparaten altijd feedback geven na elke opdracht. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld bij het sluiten van een garagedeur, de rolluikmotor een signaal terug stuurt dat zegt: ‘Ik ben nu ongehinderd uitgerold en gesloten’. Of het systeem meldt dat iets of iemand het volledig uitrollen heeft geblokkeerd. De gebruiker kan vervolgens de juiste actie ondernemen. Dit principe geldt uiteraard ook voor alle andere gemotoriseerde systemen voor huis en bedrijf.

Beschikbaarheid
TaHoma is per direct beschikbaar en te verkrijgen bij de Home Motion Partners, een geselecteerde groep Somfy-dealers. Zij kunnen de mogelijkheden demonstreren en adviseren over de toepassing. Zij hebben de kennis en training om alles goed te installeren. De Home Motion Partners zijn te vinden via de website en dealer locator van Somfy.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo