Vastgoed

Is lage rente een pluspunt voor de vastgoedmarkt?

De huidige lage rente kan een pluspunt zijn om de investeringen te ondersteunen, onder ander op de vastgoedmarkt. Toch zijn er ook op dat vlak redenen tot bezorgdheid in België. Dat de Duitse Bundesbank recent een waarschuwende vinger ophief in verband met de Duitse huizenprijzen is behoorlijk opmerkelijke te noemen omdat deze prijzen na de forse stijging van de laatste jaren, momenteel weer op het niveau liggen van het midden van de jaren tachtig.

Belgische huizenprijzen

De Belgische huizenprijzen daarentegen bevinden zich momenteel op een historische recordniveau. Op de Belgische vastgoedmarkt is er al sinds het begin van de jaren tachtig geen correctie meer geweest. Vandaar dat de prijzen nu bijna drie keer zo hoog liggen als in het midden van de jaren 80. Op basis van de meeste graadmeters is Belgisch vastgoed duur. Bovendien is het zo dat de huizenprijzen in bijna alle landen waar ze een vergelijkbaar niveau haalden als in België (Spanje, Ierland, Nederland,…) de jongste jaren fors zijn gedaald.

Dat vormt op zichzelf geen bewijs dat een scherpe correctie van de Belgische vastgoedmarkt er zit aan te komen, maar het houdt toch een duidelijk waarschuwingssignaal in. Elke huizenmarkt heeft zijn eigen dynamiek en zijn eigen specifieke kenmerken, maar het is het toch moeilijk aan te nemen dat de Belgische zo uniek is dat de sterke waardestijging die we de laatste jaren hebben gezien voor altijd kan voortduren.

Voor de komende jaren lijkt een stabilisering of een milde correctie van de Belgische huizenprijzen dan ook het meest waarschijnlijke scenario. Op zich zouden een hogere algemene inflatie en een inkomensstijging geleidelijk aan de overwaardering van de huizenmarkt moeten uitvlakken. Dit gezegd zijnde, is echter wellicht slechts één grote negatieve schok nodig om voor een plotse en aanzienlijke correctie van de huizenprijzen te zorgen.

Een dergelijke schok zou bijvoorbeeld kunnen komen van een renteverhoging (wat de ECB alvast in de nabije toekomst zal proberen te vermijden) of van een wijziging van de fiscale behandeling van hypotheekaflossingen of van het rendement op vastrentende producten. Hoe dan ook zijn de returnvooruitzichten voor een vastgoedbelegging, die de Belgen nog altijd als superveilig beschouwen, voor de komende jaren op zijn zachtst gezegd niet bijster briljant.

Ook interessant