Architectuur

De Flint: gloednieuw studentenflat in Leuven

De Flint: gloednieuw studentenflat in Leuven
Op de oude OCMW site in hartje Leuven staat vandaag de studentenresidentie De Flint. Het project straalt door de sneeuwwitte gevelsteen met ‘ingeweven’ ruitmotief. Aan de binnenkant zorgden COMODO architecten voor een aangename en ontspannen inrichting. Hier moet je niet studeren, hier wil je dat vooral. Ontwikkelaars ION en Allfin (Immobel) gingen mee in het verhaal en kozen resoluut voor een fraaie en luxueuze afwerking.

In totaal herbergt het complex 187 kamers waarvan 145 met elk een eigen sanitaire cel. Boven bevinden zich 17 studio’s en een appartement voor de huisbewaarder. Het project landde via ION en Immobel bij COMODO architecten. De ontwikkelaars zetten vooral in op de kwaliteit van de architectuur. Dat is wat dit complex betreft heel goed te merken, zowel aan de detaillering als aan de inhoud van het project.

Units

Het ontwerpbureau groepeerde de kamers in 14 units, een concept dat we ook in de zorgbouw kennen. Het is bedoeld om de interactie tussen studenten te bevorderen. Elke unit omvat 11 tot 15 kamers, elke unit beschikt nog eens over een terras, gemeenschappelijk keuken en zitruimte.. Opvallend is dat de architecten een lichte ambiance schiepen door een fris en vrolijk kleurgebruik. “Het is de aanzet tot iets herkenbaars”, zegt ir. architect Kiri Vivathanavej. “Wij ijverden voor een gezellige en inspirerende omgeving voor de hele gemeenschap. Zo is er een studie- en een ontspanningsruimte met pool en kickertafels, een grote tuin met petanquebaan en volleybalveld. “

De Flint: goednieuw studentenflat in Leuven

Subtiele structuur

De gemeenschappelijke ruimtes en terrassen kijken uit op een lichtrijke binnenkoer. Door lichtreflectie op de hagelwitte klinkers ontstaat een aangename heldere sfeer, een ervaring die het wonen aanzienlijk versterkt. Kiri Vivathanavej: “Om zoveel mogelijk licht in de binnenkoer te introduceren is het aantal bouwlagen aan de zuidkant op drie gebracht en niet op zes zoals dat het geval is bij de overige vleugels.”

Over de keuze van de gevelsteen en hoe die steen zou worden toegepast, daarover heeft het ontwerpbureau heel hard nagedacht om het architectonisch aspect van het project extra te beklemtonen. Materialen zijn dragers van betekenissen en bijgevolg belangrijk voor de beeldvorming van het gebouwde ontwerp. Kiri Vivathanavej: “We wilden een gevel met een subtiele structuur, een muur met een asymmetrisch metselwerkpatroon.”

Klinkers

Bij gevelstenenfabrikant Röben lag de oplossing en koos het bureau voor de klinker Oslo parelwit in twee verschillende structuren: een gladde en een ruwe Yukon. De klinkers zijn hard gebakken, de waterabsorptie bijgevolg zeer gering. Om de bouwheer van de hoge kwaliteit van de steen te overtuigen, trok COMODO architecten met de opdrachtgever naar Röben in Bannberscheid op een boogscheut van Westerwald, beroemd om zijn Rijnlands blauwgrijs steengoed. Kiri Vivathanavej: “ Wij hadden een witte baksteen voor ogen van Westerwald klei, maar niet alle producenten bieden dit aan. De lichtweerkaatsing op de gladde en ruwe klinkers is verschillend. Het contrast in het asymmetrische ruitpatroon verandert dus in functie van het weer en van de zonnestand. Zo krijgen de gevels een subtiele dynamiek. Dit ruitpatroon werd doorgetrokken in de gevels van de patio.” Het opgelegde patroon vergde op voorhand enig reken- en tekenwerk door zowel de aannemers (Denys en Louis Dewael) als het architectenbureau. Een samenwerking die overigens uitstekend verliep. Het resultaat is een frisse en jonge look, een plek waar ontspanning en studie een knap verbond aangaan.

Ook interessant