Nieuwbouw

Nieuwe bouwoplossingen voor renovatie en stadsvernieuwing

Nieuwe bouwoplossingen voor renovatie en stadsvernieuwing
De hoofdmoot van de bouwactiviteiten speelt zich vandaag af in onze stadskernen. Kankerplekken maken plaats voor stadsvernieuwing en bestaande gebouwen die niet aan de huidige comforteisen voldoen worden gerenoveerd. Het werken in druk bevolkte gebieden vraagt bouwoplossingen die snel en flexibel te verwerken zijn. Xella biedt een waaier aan antwoorden, elk met hun specifieke troeven.

YTONG cellenbeton is een licht bouwmateriaal met onevenaarbare thermische isolatie-eigenschappen. Dat maakt de cellenbetonblokken tot een geknipte oplossing om een gestripte betonskeletstructuur snel weer in te vullen of om een gebouw op te toppen met een of meerdere nieuwe verdiepingen zonder dat die de bestaande fundering al te veel belasten. Wordt het bestaande gebouw niet volledig gestript tijdens het renovatieproject, maar is er wel een goede thermische isolatie gevraagd, dan biedt Ytong Multipor een uitweg. De steenachtige minerale isolatie laat zich zowel tegen de binnen- als de buitenmuur kleven. De isolatie laat zich nadien gemakkelijk afwerken met een pleister.

YTONG CascoSysteem: gebouwd in een handomdraai

Naast de traditionele bouwblokken in cellenbeton introduceerde Xella tal van nieuwe systemen om het rendement en de mogelijkheden nog te verbeteren. YTONG CascoSysteem bijvoorbeeld is een bouwtechniek met behulp van YTONG-panelen, - dakplaten en – vloerplaten om snel een ruwbouw te realiseren. Op enkele dagen tijd staat een robuust casco voor een stadswoning, klein appartementsgebouw of studentenverblijf. Het snelbouwsysteem speelt zo in op de noden van de markt: bouwen moet almaar sneller verlopen om de investering te laten renderen en de hinder voor de omgeving te beperken. Er zijn voorbeelden van bouwbedrijven die met deze oplossing dubbel zo snel werken als met een traditionele bouwmethode. De panelen worden op maat op de werf geleverd waardoor het aantal handelingen minimaal is. Dankzij de brandwerende eigenschappen van cellenbeton zijn de binnenwanden meteen geschikt om compartimenten te creëren. Dat maakt YTONG CascoSysteem uitermate geschikt voor de bouw van studentenhuisvesting of vakantiecomplexen.

Dankzij de eigenschappen van cellenbeton verzekert YTONG Cascosysteem een optimale thermische isolatie van vloer tot dak. Koudebruggen zijn zo dus ook vermeden. Daarnaast genieten de gebouwen van een goede brandveiligheid, luchtdichtheid en creatieve vormvrijheid. Door het thermisch isolerend en warmte accumulerend vermogen van cellenbeton zijn YTONG Casco gebouwen comfortabel om in te wonen en blijven de verwarmings- en koelkosten beperkt.

Xella gaat urban

YTONG Jumbo: voor snelle jongens

Een andere snelle jongen uit de YTONG-stal is het Jumbo bouwsysteem. Deze uit de kluiten gewassen cellenbetonblokken lenen zich uitstekend voor het bouwen van brandwanden in een bestaande structuur. De Jumbo-blokken zijn met hun 60 bij 120cm vijf keer groter dan de traditionele YTONG-blokken. Groter betekent ook sneller bouwen. En dat hoeft daarom niet moeilijker te zijn. Een plaatsingskraantje met klem volstaat voor de bouw van een Jumbo-wand. Een ploeg van 3 personen kunnen zo op de meest uiteenlopende en moeilijk bereikbare plaatsen wanden optrekken. Zo’n ploeg verwezenlijkt minstens 60m² tweezijdig zichtwerk per werkdag.

De blokken hebben een brandwerendheid van EI 204 minuten. Dat maakt ze bijzonder geschikt voor het compartimenteren van grote gebouwen zoals opslagplaatsen of shoppingcentra. De Jumbo blokken werden onder meer al toegepast in het nieuwe winkelcentrum Dockx in Brussel.

BIM’men met XELLA

Building Information Modeling – of kortweg BIM – maakt met rasse schreden zijn intrede in de bouwwereld. Grote aannemers, architecten- en studiebureaus passen de ontwerpmethodiek om complexe projecten goed te kunnen beheersen. De kracht van BIM is dat er extra informatie aan een 3D-model wordt toegevoegd. Dat maakt het mogelijk om al tijdens de ontwerpfase mogelijke problemen op te sporen (clashes), de werf correct te plannen, materialen te bestellen en zelfs de bouwkosten te beheersen.

Ook voor de opdrachtgever biedt BIM’men alleen maar voordelen. Het ontwerpteam kan hem in 3D door zijn project loodsen, wat het beter begrijpbaar maakt. Bij renovaties of restauraties kan heel duidelijk getoond worden waar wijzigingen worden doorgevoerd. Het feit dat BIM de faalkosten beperkt vertaalt zich op een positieve manier in zijn portemonnee. En na het bouwproject is het BIM-model een ideaal vertrekpunt voor het onderhoudsbeheer.

XELLA gelooft in de kracht van BIM en heeft BIM-bibliotheken uitgewerkt voor de verschillende bouwsystemen. De bibliotheken zijn beschikbaar op eenvoudig verzoek. De BIM-ontwerper kan de XELLA-elementen zo mee integreren in zijn ontwerp, of het nu om nieuwbouw of renovatie gaat.

Xella gaat urban

YTONG Murfor Compact: wapening op rol

In de zoektocht naar rendementsverhoging zocht XELLA niet alleen naar grote bouwelementen. Ook de wapening voor het optrekken van muren in cellenbeton werd herdacht. Het resultaat is YTONG Murfor Compact, een wapening op rol. Het maas van staaldraden – met hoge treksterkte – kan eenvoudig worden afgerold en op maat worden geknipt. YTONG Murfor Compact wordt koud op de cellenbetonblokken gelegd en na het inlijmen met de speciale lijmkam kan de volgende laag YTONG-blokken worden geplaatst. YTONG Murfor Compact is beschikbaar in stroken van 4 en 8cm breed. Dat laat toe iedere blokbreedte van wapening te voorzien door de stroken naast elkaar te leggen. Deze innovatie garandeert de aannemer gebruiksgemak, snelheid en logistiek voordeel.

Ook interessant