Architectuur

Amsterdam krijgt hoogste houten gebouw

In het Amsterdamse Amstelkwartier wordt een 73 meter hoge houten woontoren gebouwd. HAUT wordt het hoogste houten gebouw van Nederland en het eerste woningbouwproject met het label BREAAM Outstanding. Team V Architectuur heeft de toren in samenwerking met Arup ontworpen.
In het gebouw kunnen vijftig tot zestig luxe koopappartementen worden gerealiseerd, die naar gelang van de bewoners variëren in grootte, indeling, woonlagen en buitenruimtes. Het gevelontwerp is vrij eenvoudig gehouden en wordt gekenmerkt door witgrijze vloerbanden en hoge ramen. De schijnbaar willekeurig in- en uitgeschoven balkons zorgen in combinatie met grote overstekken op de puntige hoek aan de Spaklerweg voor de nodige expressie.

Op de begane grond is ruimte voor ‘urban farming’. In HAUT’s Hortus komen een kas, een kwekerij en een innovatielab dat in directe verbinding staat met het naastgelegen Park Somerlust. De toren dankt de hoogst mogelijke BREEAM-kwalificatie aan maatregelen als de opslag van ruim drie miljoen kilo CO2 in het hout, 1.250 vierkante meter energieopwekkende zonnepanelen aan de buitenkant en afvalwaterzuivering in filters op het dak. In de parkeergarage is ruimte voor elektrische deelauto’s.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant